V pogrešanju več vsebine, več izvirnosti, več ustvarjalne prodornosti in več raziskovalne zvedavosti. Foto: MMC RTV SLO
V pogrešanju več vsebine, več izvirnosti, več ustvarjalne prodornosti in več raziskovalne zvedavosti. Foto: MMC RTV SLO

Perspektivo si je moč brezplačno naložiti s spletnih strani regijskega MTV-ja. Brez dvoma gre za izdatno naložbo v prihodnost, ki temelji na ščepcu velikodušnosti in obilici marketinške zvitosti. A četudi gre za darilo je zgolj osem skladb premalo za dolgometražni nosilec zvoka!

Že na prvencu so se fantje in dekle predstavili kot raznolika zasedba, ki se lahkotno sprehaja preko različnih glasbenih žanrov, tokrat pa so šli še korak dlje. Perspektiva je namreč svojevrstna zvočna enciklopedija urbane sodobne zabavne glasbe pri kateri so rock, reggae, funk, hip hop, ska, pop, dub, jazz, folk in punk zgolj naslovi poglavij. Sosledje skladb na njej pa je tako raznoliko, da se zdi, kot bi šlo za kompilacijski album več različnih zasedb.

Skupina sicer premore neverjeten dar za ustvarjanje korektnih, poslušljivih, spevnih skladbic, potencialnih radijskih in koncertnih uspešnic. Njihov velikanski spletni hit Buđav lebac je dobil nekaj dostojnih naslednikov, predvsem v regejaški To rade in zaključni akustični retro rock baladi Klovn. To, da že ob prvem poslušanju zvenijo znano, že slišano jim je pri tem v izdatno pomoč. Kot tudi besedila v materinščini, ki so ravno dovolj satirična, humorna, družbeno kritična in osebno izpovedna, da v njih lahko vsak, res prav vsak dobi tisto, kar si želi.

Vse lepo in prav a vendarle bi nam skupina, ki kani postati eden vodilnih glasbenih akterjev v regiji, poleg všečnosti morala ponuditi več vsebine, več izvirnosti, več ustvarjalne prodornosti in več raziskovalne zvedavosti. Zaradi pomanjkanja le tega je S.A.R.S., vsemu nadžanrskemu križarjenju navkljub predvsem pop zasedba, Perspektiva pa zgolj klasični mainstreamovski produkt, katerega glavni namen je zabavanje širokih ljudski množic.
Ocena: +3; piše: Dušan Jesih