Tudi tokrat so prostor odstopili mladim pevcev. Na prireditvi bo nastopilo 12 izbranih gimnazijskih zborov.

Koncert izbranih zborov Slovenije v počastitev svetovnega dneva zborovske glasbe bo letos odmeval z združenimi gimnazijskimi zbori, ki bodo v CD prišli iz Celja, Maribora, Murske Sobote, Brežic, Kranja, Želimelj in Ljubljane.

Na odru se bo združilo približno 450 pevcev, ki jih na koncert Potujoče muzike od začetka šolskega leta pripravljajo šolski zborovodje. Kot so sporočili z JSKD-ja, so v program povezali nabor preizkušenih skladb za odrasle zbore, ki jih zmorejo odpeti tudi mladi, od ljudskih in sakralnih do umetnih skladb in popevk.

Nastopili bodo dekliški zbori z II. gimnazije Maribor, Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Gimnazije Celje - Center in Gimnazije Kranj ter mešani mladinski zbori, ki delujejo na Škofijski gimnaziji A. M. Slomška Maribor, Gimnaziji Murska Sobota, Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, Gimnaziji Brežice, I. gimnaziji v Celju, Šolskem centru Celje in Gimnaziji Želimlje. Sodeloval bo tudi Mešani mladinski pevski zbor ljubljanskih srednješolcev Veter.

Združene pevce bodo na koncertu vodili izkušeni zborovodje Helena Fojkar Zupančič, Simona Rožman Strnad in Damijan Močnik.

Koncert Potujoča muzika je nastal leta 2011. JSKD z njim vsaki dve leti počasti svetovni dan zborovskega petja, s katerim se v Sloveniji ljubiteljsko ukvarja več tisoč posameznikov.

Kot so zapisali v CD, priprave na koncert od zborov zahtevajo intenzivno delo, dogodek pa mlade pevce iz najboljših zborov Slovenije poveže v netekmovalnem duhu in jim tako omogoči občutek množičnega skupnega muziciranja.