Foto: Inštitut za trajnostni dizajn
Foto: Inštitut za trajnostni dizajn

To je koprodukcija Inštituta za transmedijski dizajn in produkcijskih studiev Minya Films & Animation iz Hrvaške, Sparkle Animation iz Portugalske ter AEON iz Bosne in Hercegovine.

Ustvarjalna, zabavna in predvsem poučna Prava Pepelka ponuja nov pogled v otrokom znano zgodbo, in sicer na način, ki jih uči empatije, ljubezni in razumevanja. Prava Pepelka se namreč spoprijema s telesno hibo. Ima le eno nogo in veliko željo, da bi plesala, ko iz gradu prispe velika novica o kraljevem plesu.

To je prva pravljica v seriji šestih Zvitih pravljic, ki znane zgodbe ter junake in junakinje prilagajajo sodobnim časom in temam. Tradicionalne interpretacije zgodb, kot sta Pepelka in Trnuljčica, učijo dekleta, naj čakajo na očarljivega princa na belem konju in tako ustvarjajo stereotipe, ki otroke učijo napačnih vrednot. Namen Zvitih pravljic je uporabiti izgubljene nauke starih pravljic kot orodje, ki otroke uči sprejemati in razumeti drugačnost. S predstavitvijo določene stigme znotraj znanega pravljičnega narativa se spodbuja pogovor o tej tematiki in uči destigmatizacije, so zapisali v Inštitutu za transmedijski dizajn.

Sorodna novica Avtoportret: 58 sekund s Kleemarjem

Nova različica tako otroke in starše spodbuja k razmišljanju o tem, kaj pomeni živeti s stigmo in kateri so tisti izzivi, s katerimi se vsakodnevno spopadajo ljudje s telesno oviranostjo.

Projekt Zvite pravljice je bil mednarodno prepoznan in nagrajen; leta 2019 je prejel nagrado SozialMarie za družbene inovacije, predstavljen pa je bil v Španiji, Kanadi, na Poljskem, v Peruju, Kolumbiji in Nemčiji.

Glasba, liki in druge ilustracije v Pravi Pepelki so nastali po navdihu ilustracij in zgodb otrok iz pomurske regije, ki so sodelovali na delavnicah Zvitih pravljic pod vodstvom Nine Cigüt in Sare Božanić.

Režijo podpisuje Sara Božanić, scenarij Dora Vagić, zvok in glasbo Matej Končan - Kleemar, kompozicijo Igor Štikić, animacijo Timon Leder, umetniško vodstvo, oblikovanje likov in ozadja Dalibor Kazija.

Risanka Prava Pepelka je primerna za vse, starejše od 5 let, v Gledališču Park, vstop je prost. Projekciji je sledilo druženje ob sladoledu in pijači za majhne in velike.