Po Striponiji vodi tudi vodnik, ki predstavlja pokrajine nove države pred njeno združitvijo in tudi po njej. Foto: MMC RTV SLO
Po Striponiji vodi tudi vodnik, ki predstavlja pokrajine nove države pred njeno združitvijo in tudi po njej. Foto: MMC RTV SLO
Striponija
V medkulturnem dialogu Striponije sodeluje šest slovenskih avtorjev in enako število tujih. Foto: MMC RTV SLO
Strip
Po predstavitvi v SEM-u se bo razstava predstavila po vseh državah sodelujočih avtorjev; prva postaja bo januarja Bologna. Foto: MMC RTV SLO

Na zemljevidu sveta se je izrisala nova država. V njej prebivajo "striparji", ki skušajo z novo deželo narediti korak k demarginalizaciji stripa.
Med značilnostmi Striponije oziroma Cartoonije se lahko sprehodite v Slovenskem etnografskem muzeju, kjer so v okviru grafičnega bienala odprli razstavo z naslovom Pozdravi iz Striponije.
Pravzaprav je postavitev le del istoimenskega večdelnega projekta, v katerem se je povezalo šest evropskih stripovskih združenj - norveški Dongery, portugalski Chili Com Carne, poljski Fundacja Transmisja, finski The Finnish Comics Society, romunski Hardcomics, italijanski Vivacomix in kar tri slovenske kulturne institucije - MGLC, Slovenski etnografski muzej in Kinodvor ter festival Animateka. Na razstavi v SEM-u spremljamo stripe Kaje Avberšek, Jakoba Klemenčiča, Marka Kocipra, Mateja Lavrenčiča, Gašperja Rusa, Mateja Stupice, Bendika Kaltenborna (Norveška), Mateusza Skutnika (Poljska), Mateia Branea (Romunija), Andrea Bruna (Italija), Jyrkija Heikkinena (Finska) in Filipeja Abranchesa (Portugalska).
Značilnosti Striponije iz vseh koncev sveta
Prebivalci Strponije so mislili na vse, kar sodi k pravi državi. Ob vstopu na razstavo se lahko najprej razgledamo in orientiramo po zemljevidu, na katerem so po sodelujočih državah raztresene razne znamenitosti posameznih dežel, od ljudskih izdelkov, kulinaričnih specialitet, tipičnih živalskih vrst, arhitekturnih značilnosti do osebnih izkušenj. Stripovskemu svetu primerno avtorji svoje zgodbe začinijo s humorjem in fantazijskimi interpretacijami, s temi pa presegajo nacionalne stereotipe in kulturne razlike.
Priznani državljani predstavijo novo državo
Ker se zavedajo pomena turizma in širjenja prepoznavnosti mlade države po svetu, projekt spremlja vodnik, ki predstavlja pokrajine države pred njeno združitvijo in tudi po njej. V njem najdemo izpovedi priznanih državljanov, ki pripovedujejo zgodbe o domovinah drugih prebivalcev Striponije.
O Striponiji bodo govorili tudi v petek ob 17.30 v Kinodvoru, kjer bo Igor Prassl vodil pogovor na temo Strip - dom in svet - drugi svetovi, predstavili pa bodo tudi romunski stripovski časopis Aooleu. Ob 19.00 bodo na sporedu animirani filmi avtorjev Pozdravov iz Striponije. Uro pozneje bodo odprli razstavo Jyrkija Heikkinena Hvalnice - stripovska poezija, malo pozneje bo avtor pesmi še bral.
Vir fotografij: Stripburger/www.ljudmila.org