Hiša - slab ponaredek Eaglesov in Byrdsov ali kakovostna glasba - nadgrajuje vplive omenjenih skupin? Foto: Cankarjev dom
Hiša - slab ponaredek Eaglesov in Byrdsov ali kakovostna glasba - nadgrajuje vplive omenjenih skupin? Foto: Cankarjev dom

Andrej Guček (vokal, kitara, klavir, orglice), Martin Koncilja (vokal, kitara), Vili Guček (vokal, bas) in Iztok Pepelnjak (vokal, bobni) bodo 18. 12. v Cankarjevem domu predstavili svojo vizijo mehkega rocka z značilnim večglasnim petjem, ki so ga v rock uvedle že skupine The Byrds, Buffallo Springfield, Crosby, Stlls, Nash & Young, The Eagles in druge tako imenovane american blend zasedbe.



Začetki skupine Hiša so povezani z akustično kitarsko glasbo. Prva zasedba - ki je še ni označevalo ime Hiša - je sprejela povabilo za nastop na festivalu aksutične glasbe v Litiji. Priprave na nastop pa niso minile brez težav. A težave niso bile glasbenega značaja. Težave je povzročilo ravno ime oziroma njegov neobstoj. Fantje namreč niso mogli nastopiti brez imena in z igrico "en, dva, tri, prste razpri" so za prvo črko svojega imena določili črko H. Ime Hiša torej ne prinaša nobenih romantičnih zgodbic o ozadju formiranja skupine, skupini pa je vendarle zagotovilo prepoznavnost na slovenskem glasbenem obzorju.

Čeprav začetki Hiše segajo v leto 1981, pa za prvo leto obstoja zasedbe velja leto 1992. Nekaj časa so se predstavljali celo z imenom Bela hiša, kmalu pa so nazaj prevzeli staro ime. Hiša se je zdaj bolj resno lotila dela in pri tem sledila smernici, ki je narekovala transformiranje zvoka zahodne ameriške obale v sodobni slovenski rock. Jim je uspelo? Ali njihova glasba kljub zgledom v danes že skoraj "antičnem" rocku 60. in 70. še prepriča? So dobri tudi v živo? Nisem pravi naslov za odgovore. Te lahko zapišete le sami. A šele po obisku Štihove dvorane Cankarjevega doma.