Radoveden in zabaven kakadu na potovanju po svetu spoznava takšno in drugačno življenje. Foto:
Radoveden in zabaven kakadu na potovanju po svetu spoznava takšno in drugačno življenje. Foto:
Šentjakobsko gledališče
Mali kakadu je eden izmed junakov pisateljice Svetlane Makarovič. Foto: Šentjakobsko gledališče
Šentjakobsko gledališče
V Šentjakobskem gledališču so prepričani, da bi selitev v Kulturni dom Španskih borcev resno ogrozila njihovo dejavnost. Foto: MMC RTV SLO

Predstavo, ki jo Šentjakobsko gledališče pripravlja v času, ko se bori za svoje trenutno domovanje, je na oder postavil Andrej Jus. Najmlajše in tudi starejše obiskovalce gledališča bo zabavala zgodba o navihanem malem kakaduju, ki potuje skozi džunglo, mimo Afrike, pa vse do naših krajev. Njegove prigode pa niso le zabavne, ampak nosijo v sebi tudi kopico drobnih življenjskih resnic in naukov.

Malega kakaduja in njegove prijatelje oživlja mlada igralska ekipa, ki jo sestavljajo Katarina Lukšič, Ana Urbanc, Mateja Zelič in Gaja Višnar. Scenografija in kostumografija sta delo Tatjane Kortnik, glasbena priredba pa Lada Jakša. Predstava je nastala v koprodukciji z zavodom Kult.

Ohranimo Šentjakobsko - več kot gledališče
Kot je že znano, so v Šentjakobskem gledališču sprožili opozorilno kampanjo pod motom Ohranimo Šentjakobsko - več kot gledališče, v okviru katere so do zdaj zbrali skoraj 1.500 podpisov. Gledališčnikom so podporo izkazala tudi številna znana imena, kot so Desa Muck, Niko Grafenauer, Štefka Kučan, Miha Baloh, Zvone Šedlbauer, Mojca Horvat, Manca Košir, Vojko Anzeljc, Radko Polič - Rac, Uroš Smolej, Boris Ostan in Mile Korun. S kampanjo skušajo ljubljansko mestno oblast prepričati, da znova razmisli o odločitvi o selitvi gledališča iz Mestnega doma na Krekovem trgu v Kulturni dom Španski borci v Mostah.

Ivo Svetina: Znak pomanjkanja osnovnega čuta za kulturo
Z javnim pismom se je na mestne uradnike na oddelku za kulturo mestne občine Ljubljana (MOL) obrnil tudi direktor Slovenskega gledališkega muzeja Ivo Svetina, ki je med drugim opozoril na pomen gledališča, ne glede na to, ali gre za poklicno ali polpoklicno gledališče. "Uradniška pamet, ki se kaže v takšnih odločitvah, je žal v popolnem neskladju s kulturo in umetnostjo, s svobodo ustvarjanja in plemenitim poslanstvom, ki ga v teh časih gledališče, kot edina zares javna umetnost, opravlja," piše Svetina.

Županovo odločitev, ki je zapisana v strategiji razvoja kulture v MOL-u 2008-2011, označuje Svetina za nespametno in za "znak popolne arogance oblasti in pomanjkanja osnovnega čuta za kulturo v kar najširšem pomenu te besede, še zlasti pa za gledališče in njegovo žlahtno tradicijo". Svetina je še prepričan, da "samo s spoštovanjem tradicije dokazujemo svojo narodovo zrelost in odraslost". Na napačnost takšne odločitve bi po njegovem mnenju župana moral opozoriti načelnik za kulturo MOL-a Uroš Grilc.

Na občino je pismo naslovil tudi igralec Gašper Tič, ki je med drugim poudaril, da je možnost aktivnega gledališkega udejstvovanja občanov vseh generacij nepogrešljiv in edinstven tvorni del kulturne raznolikosti in živosti izjemne ponudbe prestolnice, ki je popolnoma združljiv z - v strategiji zapisano - vizijo gledališke ponudbe v Šentjakobu.

M. K.