Maja Delak v predstavi Kaj če? (3. in 4. oktober ob 21.00 v Stari mestni elektrarni) razmišlja o tem, kaj se zgodi s telesom profesionalnega umetnika, ko to ni več mlado. Foto: Nada Žgank
Maja Delak v predstavi Kaj če? (3. in 4. oktober ob 21.00 v Stari mestni elektrarni) razmišlja o tem, kaj se zgodi s telesom profesionalnega umetnika, ko to ni več mlado. Foto: Nada Žgank
Mesto žensk
Mestu žensk se v projektu Rdeča zora nad Mestom žensk letos pridružuje festival Rdeče zore. Na fotografiji plakat oblikovalke Tanje Radež. Foto: www.cityofwomen.org
Ni časa za umetnost
Ni časa za umetnost 0.0., gre za prvi del projekta, je interaktivni performans, ki se s pomočjo občinstva loteva iskanja načinov počastitve spomina na mučenike egiptovske revolucije. (5. 10. ob 20.00 v Stari mestni elektrarni). Foto: Gunnar Lüsch

Za razstavo, ki jo bodo odprli ob 20.00, je Babićeva zbrala odzive, ki jih je dobila, ko je v medijih objavila oglas, da išče delo kot vizualna umetnica. Uro pozneje bo v Zavodu Janeza Levca sledil performans igralke Nede R. Bric z naslovom Svoboda je vedno svoboda drugače mislečih.

Celoten program festivala najdete tukaj.

19. izvedba Mesta ženske bo pod naslovom Ustvarimo si mesto do 13. oktobra na več kot 30 dogodkih predstavila več kot 60 umetnikov, dan pred koncem pa bodo vajeti prevzele Rdeče zore, s katerim se letos obe dogajanji združujeta v projektu Rdeča zora nad Mestom žensk.

Po besedah programske vodje Mesta žensk Mare Vujić naslovi predstav in dogodkov kažejo na "vsakdanjo resničnost, ki je zaplenila umetniški prostor". Takšen primer je, denimo, projekt Ni časa za umetnost egiptovske umetnice Laile Soliman. Ogledati si bo mogoče tudi plesno predstavo Kaj če?, v kateri se Maja Delak sprašuje, kaj se zgodi s telesom profesionalnega umetnika, ko to ni več mlado. Med dogodki velja izpostaviti še participativni performans britanske umetnice Lare Ritosa Roberts Jugo Joga in performans kanadske umetnice Tanye Mars Redka pariteta.

Na festivalu bo premiero doživela gledališka predstava Barbare Kapelj Osredkar, Leje Jurišič, Teje Reba in Mie Habib, v kateri bodo spregovorile o ženskah, opisanih v knjigi Pozabljena polovica. Kot sta poudarili Jurišičeva in Reba, je v Ljubljani le nekaj ulic, imenovanih po ženskah, medtem ko je število spomenikov in obeležij še zanemarljivejše. Glasbeni del pa bo med drugim postregel s koncertom Katarine Juvančič in Dejana Lapanje, ki bo ta petek v Menzi pri koritu.

Vloga ženske v kapitalističnem času
Mednarodni feministični in queer festival Rdeče zore bo do 16. oktobra časovno nadgradilo Mesto žensk. Dogodki se bodo vsebinsko nanašali na področja spolnosti in spolnega nasilja nad ženskami ter na problem žensk v javnem prostoru, zlasti v današnjem kapitalističnem času.

Pripravljajo tudi okroglo mizo ob slovenskem ponatisu slovitega dela Drugi spol Simone de Beauvoir, skupina ACT Women se bo predstavila s performansom Moje telo, moje ozemlje, slovenska umetnica Ana Čigon pa bo pripravila performans Drage dame, hvala.

V AKC-ju Metelkova mesto bo med festivalom stal spomenik feminističnim in queer umetnicam, ki so oblikovale festival Rdeče zore, pripravljajo pa tudi delavnico bombardiranja s prejo pod vodstvom britanske umetnice Kerry Howarth.