Robotobibok na festivalu Jazz Cerkno 2003. Foto: Žiga Koritnik
Robotobibok na festivalu Jazz Cerkno 2003. Foto: Žiga Koritnik
V Cerknem jih je leta 2003 v objektiv lovil Žiga Koritnik.

Na koncertu, ki je bil 16. 8. v Menzi pri Koritu, je zasedba predstavila tudi nov album, ki so ga poimenovali Nawyki Przyrody. Peterica iz Vroclava, ki jo sestavljajo Marcin Ciupidro (vibrafon), Artur Majewski (trobenta, klaviature), Maciej Baczyk (kitara, ARP Odyssey), Marcin Ozog (bas) in Kuba Suchar (bobni, MiniMoog), se je letos med drugim predstavila tudi na madžarskem festivalo Sziget, pred dvema letoma pa je bila eno izmed presenečenj festivala Jazz Cerkno.

Improkozmični novi džez
Robotobibok so nastali leta 1998, svojo glasbo pa označujejo kot spoj analogne elektronike in džezimprovizacije, ki izhajata iz poljske tradicijo džeza in breakbeata. Za kozmični 'fusion' pa poskrbijo še jungle ritmi, elektrika in akustika. Predstavili so se še na vrsti festivalov džezglasbe, pohvalijo pa se lahko tudi, da so kot predskupina nastopali za Nilsa Petra Molvärja in Chicago Underground Duo, v ZDA pa so gostovali na primer tudi v newyorškem klubu Knitting Factory in washingtonskem Velvet Loungu.

V predstavitvi skupine lahko preberemo, da osrednja vloga v "Robotobiboku nedvomno pripada akustični, zelo ritmični tolkalski in kontrabasovski sekciji, ki pa ni sebična, pač pa velikodušno daje prostor in čas tudi drugim glasbilom, katerih melodije se igrivo prepletajo, združujejo in ločujejo ter ustvarjajo v nasprotju s svojo igrivostjo pravzaprav nekoliko meditativno, na trenutke že kar mračnjasko ozračje."

Po ljubljanskem koncertu sledita še koncerta v Cerknem (18. 8. v baru Pr' Gabrijelu), dan kasneje pa bodo v živo igrali tudi na Radiu Študent.