Bregovićeva evropska turneja naj bi trajala kar do konca prihodnjega leta. Pred kratkim je s svojo zasedbo nastopil tudi na budimpeškem festivalu Sziget. Foto: EPA
Bregovićeva evropska turneja naj bi trajala kar do konca prihodnjega leta. Pred kratkim je s svojo zasedbo nastopil tudi na budimpeškem festivalu Sziget. Foto: EPA

Bregović je svojo glasbeno kariero začel kot obetaven rocker. Med vsemi inštrumenti si je izbral kitaro, saj je bil prepričan, da imajo prav kitaristi največ sreče z dekleti. "Davnega" leta 1974 je v Sarajevu ustanovil skupino Bijelo Dugme, ki je do danes ohranila status ene najbolj legendarnih rockovskih zasedb v nekdanji Jugoslaviji. Skupina je izdala petnajst albumov, ki so se prodali v milijonskih nakladah, nato pa je leta 1989, na vrhuncu svoje popularnosti, razpadla.

Po razpadu se je Bregović lotil novih izzivov; posvetil se je ustvarjanju filmske glasbe in se kot skladatelj podpisal pod filme, kot so Underground, Arizona Dream, Kraljica Margot, Borat ... Njegova glasba se je od časa skupine Bijelo Dugme precej spremenila; danes si je ne predstavljamo več brez spremljave romske trubaške skupine, bolgarskih pevk in tradicionalnih balkanskih tolkal. V vsem skupaj pa je še vedno čutiti tudi Bregovićeve rockovske korenine. Tudi marsikatera pesem, ki jo poslušamo danes, je pravzaprav priredba oziroma predelava starih uspešnic.

Bregovića smo v Sloveniji nazadnje poslušali lani, ko smo v ljubljanskem Tivoliju lahko gledali njegovo opero Karmen s srečnim koncem. Tokrat pa bo 4. 9. v ljubljanskih Križankah nastopil s svojim Orkestrom za poroke in pogrebe (Orkestar za svatbe i sahrane).

Ines Kočar