Po Mladem letu zasedba predstavlja album Pasja legenda. Foto: KUD France Prešeren
Po Mladem letu zasedba predstavlja album Pasja legenda. Foto: KUD France Prešeren

Koncertu je bilo mogoče prisluhniti 18. 10., Brini Vogelnik – Saje pa se je seveda tudi tokrat na odru pridružili uveljavljeni glasbeniki Jelena Zdrale (violina), Drago Ivanuša (harmonika), Luka Ropret (kitara), Nino de Gleria (čelo), Blaž Celarec (tolkala) in Julij Zornik (tonski mojster). Svoj prvi album je zasedba pod naslovom Mlado leto izdala leta 2004 pri založbi DruGod festivala Druga godba, zanj pa je bila deležna nemalo odličnih kritik.

Na odru se predstavlja predvsem s sodobnim in drznim pristopom ter svežimi interpretacijami, ki niso zgolj glasbeno, ampak tudi odrsko vznemirljivi dogodki. Prav to mešanico je zasedba med drugim ponudila že v Križankah na Drugi godbi, na velikem odru festivala Lent, Trnfestu, Cankarjevem domu ter na festivalih in koncertih v tujini. Letos so se predstavili z albumom Pasja legenda, kjer je mogoče spremljati svežini in drznosti tudi ob poslušanju neslovenskih skladb. Zasedba se tako predstavlja skozi pesmi, ki lahko zvenijo kot sodobni šanson, kantavtorske pesmi ali preprosto pesmi s prvinami popa, rocka, jazza, punka in tudi klasične glasbe.

Brina Vogelnik – Saje, ki je nase opozorila že s prvo skupino Šišenska bajka, črpa iz zapuščine domače pesemske in glasbene tradicije. Bogati ljudski zapuščini, ki je je bila deležna tudi v družinskem krogu, pa dodaja glasbenica povsem lasten pečat. Leta 2002 je ji je to dediščino uspelo pomladiti s skupino String.si, ki je izdala album Graščakinja, za katerega je prejela tudi nagrado zlata ptica.