Škocjana 2008 se udeležuje okoli 70 založnikov, urednikov, literatov in drugih ustvarjalcev iz 12 evropskih držav. Foto: Reuters
Škocjana 2008 se udeležuje okoli 70 založnikov, urednikov, literatov in drugih ustvarjalcev iz 12 evropskih držav. Foto: Reuters
Apokalipsin mednarodni haiku festival
Mednarodno srečanje založnikov in avtorjev srednje in jugovzhodne Evrope Škocjan 2008 prireja društvo Apokalipsa.

Škocjan 2008, ki poteka v sklopu projekta Revija v reviji, je odprlo mednarodno literarno branje. Srečanja se udeležuje okoli 70 založnikov, urednikov, literatov in drugih ustvarjalcev iz 12 evropskih držav.

Na srečanju, ki bo potekalo do 28. septembra, se bosta poleg uvodnega branja odvili še dve mednarodni literarni branji, pripravljajo pa tudi okroglo mizo na temo Slovenska družba in medkulturni dialog: pogled od znotraj in od zunaj. Z okroglo mizo želijo problemsko pogledati na leto medkulturnega dialoga, tudi "subverzivno in od zunaj".

Desetletje haiku gibanja v Sloveniji
V okviru Škocijana 2008 so pripravili še enodnevni mednarodni Haiku festival Koper 2008, s katerim bodo 26. septembra obeležili deset let haiku gibanja v Sloveniji. V dopoldanskih urah bodo predstavili šesti letnik zbirke Haiku. V to so vključene štiri knjižice tovrstne poezije, pod katero se podpisujejo Luko Paljetak s Hrvaške, Dejan Bogojević iz Srbije, Taneda Santoka z Japonske in Jože Štucin iz Slovenije. Popoldne pa bodo podelili nagrade 10. mednarodnega haiku natečaja in pripravili avtorsko branje nagrajenih haikujev.

Prireditve Mednarodnega srečanja založnikov in avtorjev srednje in jugovzhodne Evrope, ki ga prireja društvo Apokalipsa, bodo potekale še v Sežani in Trstu. Razstavni program ponuja razstavo slik slovaškega slikarja Mareka Ormandika, razstavo publikacij Revije v reviji in razstavo fotografij s preteklih štirih srečanj.