Foto: otorimele.som/Mike Crawford
Foto: otorimele.som/Mike Crawford

Serijo izdaja založba Masters of Today, ki se v prvi vrsti posveča izdaji publikacij s področja likovne umetnosti. Prva knjiga iz serije Top 10 Contemporary Artists je izšla leta 2019, leto kasneje sta izšli še druga in tretja.

Četrto knjigo serije
Top 10 Contemporary Artists
lahko prelistate na tej povezavi.

V četrti knjigi so ob Otu Rimeleju predstavljeni še Howard Harris (ZDA), Ramon Rivas (Španija), Igor Nelubovich (Rusija), John Trinh (ZDA), Derwin Leiva (ZDA), Andrea E. Srok (Nemčija), Chan Suk On (Honkgong), Dalia Blauensteiner (Avstrija) in Maria Teresa Guala (Italija).

Umetnikova specifična likovna govorica
Rimele je v knjigi opisan kot "slikar, avtor prostorsko-zvočnih ambientov, raziskovalec mentalnih dimenzij vizualnega izraza in zvoka". Sam meni, da je osrednji razlog, da je bil kot ustvarjalec opažen, povabljen in uvrščen v ta dokument časa, predvsem ta, da je avtor "posebne, specifične avtorske likovne govorice, realizirane senzibilnosti, ki se razlikuje od izraznosti in sporočilnosti drugih avtorjev".

Naprej meni, da kot avtor predstavlja brezkompromisno likovno resničnost in vero v duhovne razsežnosti posameznika. "Umetnost je zame namreč najvišja oblika nematerialne komunikacije in civilizacijski presežek, s katerim človek in človeštvo gradita in ohranjata svojo duhovno identiteto," je zapisal Rimele v odzivu za STA.

Oto Rimele, IL-RE 1, 2003. Foto: Umetnostna galerija Maribor
Oto Rimele, IL-RE 1, 2003. Foto: Umetnostna galerija Maribor

Ocenil je še, da je njegovo mednarodno delovanje tudi pripomoglo k temu, da so ga opazili v tej založniški hiši. Rimele je v zadnjem obdobju samostojno razstavljal v New Yorku (Pratt inštitut, 1919), na Dunaju (Galerija Korotan, 2018) in v Berlinu (Galerija B1), v letih 2016 in 2017 je sodeloval na skupinski razstavi v Parizu v Carrousel du Louvre. Ob tem je tudi predaval, ustvarjal na umetniških rezidencah v Londonu in Berlinu, njegova ustvarjalnost je bila predstavljena v nekaj publikacijah.

Slikarstvo, glasba, oblikovanje in scenografija
Leta 1962 v Mariboru rojeni Oto Rimele je na ljubljanski likovni akademiji leta 1990 diplomiral iz slikarstva, kjer je dve leti kasneje še magistriral. Leta 2003 je prejel nagrado Prešernovega sklada za slikarsko razstavo Iluminacije v kostanjeviški samostanski cerkvi.

V preteklosti se je posvečal tudi glasbi. Z Zoranom Predinom je leta 1979 ustanovil skupino Lačni Franz, v kateri je kot kitarist in avtor deloval do leta 1985, v drugi polovici 80. let je bil kitarist zasedbe Laibach, pozneje je sodeloval tudi s Sokoli.

Ukvarja se tudi z grafičnim oblikovanjem in s scenografijo. Zaposlen je kot redni profesor za slikarstvo in risbo na Pedagoški fakulteti v Mariboru, predava tudi na študiju Medijskih komunikacij mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.