Poseben del razstave z naslovom Narisano življenje bo posvečen Guibertovemu prijateljevanju z ameriškim arhitektom slovenskega rodu Michaelom Plavcem.

Obiskovalci se bodo lahko sprehodili skozi obširni Guibertov opus, od njegovih otroških eskapad v Ariolu in Sardini v vesolju, mimo nagrajene risarije v sodelovanju z Joannom Sfarjem in Davidom B, vse do izjemnih dokumentarnih pričevanj o prijateljih, ki so doživeli neverjetne stvari (Fotograf, Alanova vojna), piše na spletni strani festivala Tinta.

Del razstave bo posvečen tudi Guibertovemu prijateljevanju s Plavcem, s katerim sta se našla v ljubezni do skic in ki mu je ob nedavni smrti posvetil svojo prvo prozno knjigo.

Emmanuel Guibert (1964) je eden najvidnejših predstavnikov francoskega novega vala, ki je v slovenskem prostoru najbolj znan kot scenarist otroške stripovske serije Ariol, ki jo je v slovenščini izdala založba VigeVageKnjige. V Franciji je največ kritiškega uspeha požel s Fotografom in Alanovo vojno, dveh stripovskih romanih po pripovedi prijateljev iz afganistanske in druge svetovne vojne. Poleg Ariola piše tudi otroško serijo Sardina v vesolju, ki jo bo Zavod Stripolis skupaj z Alanovo vojno ob avtorjevem obisku izdal v slovenščini.

Za svoje delo je Guibert prejel vrsto nagrad, tudi na največjem francoskem stripovskem festivalu v Angoulemu jih je pobral že več, od nagrade za najboljši prvenec (Profesorjeva hči), nagrade za najboljšega risarja (Črne olive) in za najboljšega scenarista (celoten opus), pa vse do nagrade za življenjsko delo, ki jo je prejel lani. V Equrni bo razstavljal izvirne strani iz Sardine v vesolju in Črnih oliv, knjige, za katere je bil nagrajen kot najboljši risar leta 2002, piše na spletni strani galerije.

Avtor bo ob odprtju razstave, ki bo na ogled do 1. novembra, podpisoval svoje stripe, v sklopu festivala Tinta pa se bo v soboto v Kinu Šiška z njim v pogovarjal filozof in stripar Izar Lunaček.