Serena Williams je imela veliko povedati portugalskemu sodniku Carlosu Ramosu. Ni prvič, da je na Odprtem prvenstvu ZDA izgubila živce. Leta 2011 je prav tako v finalu sodnici Evi Asderaki zabrusila, da je globoko v sebi grda oseba, leta 2009 (v polfinalu) pa je linijski sodnici celo zagrozila, da bi ji žogico najraje porinila v grlo. Foto: Reuters
Serena Williams je imela veliko povedati portugalskemu sodniku Carlosu Ramosu. Ni prvič, da je na Odprtem prvenstvu ZDA izgubila živce. Leta 2011 je prav tako v finalu sodnici Evi Asderaki zabrusila, da je globoko v sebi grda oseba, leta 2009 (v polfinalu) pa je linijski sodnici celo zagrozila, da bi ji žogico najraje porinila v grlo. Foto: Reuters
Naomi Osake je postala prva Japonka, ki je zmagala na enem od štirih turnirjev za grand slam (Melbourne, Pariz, Wimbledon, New York). Sereni se je zahvalila in se ji priklonila. Foto: Reuters

Karikaturo so na družbenih omrežjih v ponedeljek po objavi na naslovnici časopisa nemudoma označili za seksistično in rasistično.

"Veto na bujne lase in polne ustnice, preveč jeze"
"Karikatura o Sereni je o njenem slabem vedenju, ne pa rasi,"
so zapisali pri časopisu. Da bi poudarili svojo poanto, so odmevno karikaturo danes spet objavili na naslovnici, tokrat skupaj s karikaturami še drugih javnih osebnosti, kot sta Donald Trump in Kim Džong Un, s pripisom: "Veto na bujne lase in polne ustnice, preveč jeze." K temu so dodali še svoj odgovor družbenomedijskim kritikam: "Če bodo samozvani cenzorji preprečili delo Marku Knightu, bo naše novo politično korektno življenje zelo dolgočasno."

Le prikaz otroškega izpada?
Avtor karikature Mark Knight je po odmevu izbrisal svoj račun na Twitterju. Na obtožbe se je odzval z zagotovilom, da je preprosto narisal prikaz "otroškega izpada" Williamsove na igrišču. Kritizirajo pa ga, ker je v svoji karikirani interpretaciji tekmico Williamsovo, Japonko Naomi Osaka, ki je doživela svojo prvo zmago na turnirjih za grand slam, narisal kot belko.

Oglasili so se tudi raziskovalci z univerz, ki so bili kritični do "grotesknega načina, na katerega je telo Williamsove narisano pretirano, prav tako njeni telesni atributi, ustnice, stegna in roke. Ni videti človeška," so zapisali po poročanju spletne strani SBS News. "Naomi in trener pa sta na isti karikaturi naslikana tako, da lahko vidimo, da gre za človeško bitje. Narisana sta pozorno, nepoživaljeno."

Pojavile so se tudi primerjave z rasističnimi karikaturami spornega Jima Crowa, ustvarjenimi med letom 1877 in sredino šestdesetih let, kar so poudarili tudi v časopisu Washington Post.

Bernice King, hči Martina Luthra Kinga jr., je tvitnila, da je "stališče časopisa obžalovanja vredno, saj ne upošteva bolečega zgodovinskega konteksta takšnih podob in tega, kako s tem še danes podpirajo predsodki in rasizem", je dejala. "Zakaj ne bi bil človek zaskrbljen zaradi tega?" se je vprašala.

Knightu v bran se je postavil urednik Herald Suna Damon Johnston, ki je na svojem računu na Twitterju objavil nepriljubljeno karikaturo in svojim sledilcem sporočil, da ima karikaturist popolno podporo vseh na časopisu in da je imel pravico zasmehovati njeno vedenje. Njegov tvit z neslavno karikaturo si lahko ogledate spodaj.

Brezizrazen rekvizit
Na drugo stran se je najglasneje postavila britanska pisateljica, avtorica zgodb o Harryju Potterju, J. K. Rowling in tvitnila: "Odlično ste opravili: Eno največjih športnic na svetu ste skrčili na rasistične in seksitične trope in spremenili drugo izjemno športnico v brezizrazen rekvizit."

V pogovor se je vključila tudi ameriška zveza temnopoltih novinarjev, ki je bila ostra do uredniškega dela in njihovih odločitev v zvezi z vizualijami, ki po njihovem mnenju netočno prikazujejo ženske različnih etničnih pripadnosti.

Podobnega medijskega trušča se lahko spomnimo iz leta 2009, ko so bralci vzrojili zaradi objave rasistične karikature predsednika Baracka Obama. Časopis New York Post se je svojim bralcem takrat opravičil.

Dogajanje na igrišču
Če povzamemo dogajanje na stadionu Arthurja Asha, ki je navdihnilo karikaturo: Sodnik Carlos Ramos je opazil, da je trener Williamsove Patrick Mouratoglou z roba igrišča z roko signaliziral svoji varovanki, kako naj igra. Na teniških turnirjih "coaching" ni dovoljen, zato je zmagovalka 23 turnirjev za grand slam dobila prvi opomin. Drugi opomin je sledil, ko je Williamsova izgubila igro na svoj servis in v navalu besa zlomila lopar. Zaradi še nekaj prejšnjih opozoril ji je sodnik vzel točko. "Nisem prejela trenerjevih navodil. Dolžni ste mi opravičilo. Nikoli nisem goljufala v življenju," je s povišanim pritiskom zabrusila sodniku in še: "Lažnivec si. Reci, da ti je žal. Ukradel si mi točko, tudi kradljivec si!"

Moških nihče ne kaznuje
Williamsova je pozneje tekmo izgubila in svojo jezo pojasnila z nepravičnim seksizmom sodnika: "Poznate moj značaj. To ni pošteno. Da sem izgubila igro zaradi tistih besed, ni pošteno. Koliko moških to počne? Kazen sem dobila le zato, ker sem ženska, in to ni prav. Videla sem tenisače, ki so sodniku rekli še hujše stvari. Borila se bom za pravice žensk in enakopravnost."

Podobno je v svojih izjavah ocenila tudi direktorica USTA-ja Katrina Adams, ko je dejala, da moški teniški igralci "pogosto nadlegujejo sodnike med odmori, pa se nič ne zgodi".