"Ni pomembno, kaj je na sliki, pač pa v kakšnem odnosu je posamezna iluzija z ostalimi iluzijami," je dejal Marko Jakše. Foto: Hostel Celica

Lanski prejemnik nagrade Prešernovega sklada Marko Jakše, ki je tudi kustos pričujoče razstave, je pojasnil, da ga najbolj zanima: "Volumen, prostor, svetloba, to je iluzija, torej. Nenehni preizkus lastne predstavne moči - z roko in očesom." Jakše se je rodil leta 1959 v Ljubljani, kjer je leta 1987 diplomiral na likovni akademiji. Svoje delo je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, kjer je prejel številne domače in mednarodne nagrade.

V utemeljitvi nagrade Prešernovega sklada so lani zapisali, da Jakše sodi med najbolj samosvoje slovenske umetnike širšega časovnega razpona in med redke, ki izpolnjujejo dva temeljna pogoja za prepričljivo umetniško poslanstvo, in sicer zna in ima tudi kaj povedati. Zato je njegov slikarski opus v likovnem prostoru našega časa opazen in tehten prispevek k naši umetnostni samozavesti, so zapisali.

Kmalu po koncu študija je nase opozoril s presenetljivimi metaforami evropskih civilizacijskih usedlin, ki jih je zajemal iz človekove podzavesti. Njegova slikarska interpretacija motiva je po mnenju nekaterih baladna in melanholična, za marsikatero oko pa izzivalna, ki vznemirja tudi nepripravljenega opazovalca. Slikarjev ikonografski razpon je ves čas izjemno širok, kar je posledica nenehnega raziskovanja tako naravnih kot fantastičnih oblik, so še navedli v utemeljitvi nagrade.