Katera so najbolj reprezentativna, ključna dela slovenske umetnosti, če se nanjo ozremo od zunaj? (Klik za povečavo.) Foto: Europeana
Katera so najbolj reprezentativna, ključna dela slovenske umetnosti, če se nanjo ozremo od zunaj? (Klik za povečavo.) Foto: Europeana
Anton Karinger: Triglav iz Bohinja, 1861
Anton Karinger je svojo umetnost zapisal romantični krajini, za katero je značilno upodabljanje prvinske narave neskončnih razsežnosti in neznatnega človeka. Foto: Narodna galerija

Na (virtualni) ogled so dela Franca Kavčiča, Antona Karingerja, Marija Preglja, Jožefa Tominca, Gabrijela Stupice, Franceta Kralja, Vena Pilona in Marka Pogačnika ter gotski kip Marije in delo Almanacha.

Evropejcem se tako predstavijo Kavčičeva Idealna krajina z mladeničem, ki ubija kačo, ki je nastala pred letom 1810, Karingerjev Triglav iz Bohinja (1861), Pompejansko omizje, ki ga je Pregelj ustvaril leta 1962, Tominčevo delo iz leta 1848 Portret očeta ter delo Zmagoslavje Flore, ki ga je Stupica končal leta 1965.

V izboru je še gotski kip stoječe Marije iz obdobja Ptujskogorske delavnice, ki je nastal okoli leta 1410, delo Almanacha iz leta 1600 Kvartopirci II, Kraljev Družinski portret (1926), Pilonova Čipkarica (Portret Štefke Batičeve) iz leta 1923 ter Pogačnikova Programirana grafika - program vertikalne smeri, nastala leta 1968.

V poštev pridejo dela v državni lasti
Europeana 280 je projekt v okviru Evropske digitalne spletne platforme (Europeana). Ta je z Evropsko komisijo povabila države EU-ja, da sodelujejo v kampanji ter predlagajo do deset najvidnejših umetniških del, ki jih hranijo.

Slovenski izbor je pripravilo ministrstvo za kulturo v sodelovanju z Narodno galerijo in Moderno galerijo. Ta je z današnjim dnem, ko se začenja t. i. slovenski teden, izpostavljen. Slovenski avtorji so predstavljeni že na vstopni strani projekta Europeana 280.

Projekt je zaživel 21. aprila z namenom promocije evropske kulturne dediščine držav članic EU-ja in vzpostavitve posebnega umetnostno-zgodovinskega kanala Europeana ART History Channel. Projekt seznanja državljane EU-ja z največjimi umetniškimi zakladi posameznih držav članic, so sporočili z ministrstva za kulturo.