Silvan Omerzu, Avtomati, Galerija Božidar Jakac, 2020. Foto: Žiga Koritnik
Silvan Omerzu, Avtomati, Galerija Božidar Jakac, 2020. Foto: Žiga Koritnik

V kostanjeviški galeriji razstavo, ki jo odpirajo nocoj, posvečajo Omerzujevi 65-letnici. Letošnjo osrednjo razstavo te galerije so postavili v zahodnem krilu nekdanjega samostana. Predstavili bodo izbrane prvine iz Omerzujevih ključnih gledaliških predstav. V razstavišču na gradu Rajhenburg nad Omerzujevo rojstno Brestanico pa bodo razstavo odprli prihodnji petek. Mogoče si bo ogledati njegova zgodnja likovna dela, ustvarjena za gledališče.

Silvan Omerzu, Gospod stotnik, Galerija Božidar Jakac, 2020. Foto: Žiga Koritnik
Silvan Omerzu, Gospod stotnik, Galerija Božidar Jakac, 2020. Foto: Žiga Koritnik

Na nocojšnjem odprtju v Kostanjevici bo Omerzujevo delo predstavila Nataša Smolič, avtorica ene od uvodnih študij v katalogu razstave. Ob retrospektivni razstavi bo izšel obsežen katalog z besedili Nataše Smolič, Blaža Lukana in intervjujem Marka Bauerja.

Na ogled bodo izbrani elementi iz nekaterih najbolj odmevnih in ključnih del, kot sta gledališki predstavi Prepovedane ljubezni (Lutkovno gledališče Ljubljana, 2009) in Hiša Marije Pomočnice (Slovensko mladinsko gledališče, 2007–2008) ter razstavi Avtomati, lutke in igralci (MGLC, 2010) in Ivan Cankar in Evropa (Cankarjev dom, 2018–2019). Omerzu se je leta 2006 že predstavil na samostojni razstavi Solze v nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac, ki jo je spremenil v popoln ambient.

Izrazita interdisciplinarnost
"Ustvarjalno pot Silvana Omerzuja zaznamuje izrazita interdisciplinarnost, saj se kot ustvarjalec ni nikdar zavezal eni sami umetniški disciplini ali mediju, marveč je hkrati deloval kot vizualni umetnik, scenograf, lutkar in gledališki režiser,"
so zapisali ob razstavi, katere kustos je Jure Mikuž.

Za njegovo umetniško delo, ki se pojavlja tako na gledaliških odrih kot v galerijah, so sicer značilne "kompleksne objektne instalacije, ustvarjene iz lesa in kombinirane z najrazličnejšimi materiali, ki prikazujejo ekspresivne in pogosto groteskne motive, v katerih se odražata subtilna družbena kritika in obešenjaški humor".

Silvan Omerzu, Omizja, Galerija Božidar Jakac, 2020. Foto: Žiga Koritnik
Silvan Omerzu, Omizja, Galerija Božidar Jakac, 2020. Foto: Žiga Koritnik

Silvan Omerzu se je leta 1955 rodil v Brestanici, po študiju na Pedagoški akademiji v Ljubljani pa je začel delati v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Leta 1983 je dobil štipendijo za študijsko bivanje v Pragi, kjer je končal specializacijo iz lutkovne scenografije in oblikovanja lutk.

Pripravil je številne samostojne razstave in sodeloval pri še večjem številu skupinskih razstav v domovini in tujini ter soustvaril dolg niz predstav. Za svoje delo je dobil številne nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Omerzujevi razstavi bosta na ogled do 8. februarja 2021.

Pregledna razstava Silvana Omerzuja