Po mnenju Sazasa Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ni pripravljena urediti plačevanja poštenih avtorskih nadomestil na za obe strani sprejemljiv način. Foto: MMC RTV SLO
Po mnenju Sazasa Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ni pripravljena urediti plačevanja poštenih avtorskih nadomestil na za obe strani sprejemljiv način. Foto: MMC RTV SLO
Zvočniki
Po mnenju sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS-ju odločba vrhovnega sodišča omejuje medijsko kulturo v Sloveniji, s tem pa tudi možnost obveščanja javnosti. Foto: MMC RTV SLO

Člani upravnega odbora sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so namreč na začetku tedna obravnavali sodbo Vrhovnega sodišča RS, ki je potrdila odločbo Sveta za avtorsko pravo RS v zvezi s plačevanjem avtorskih nadomestil Sazasu. Nad tem so bili negativno presenečeni in razočarani, saj sodišče po njihovem mnenju ni upoštevalo niti enega argumenta OZS-ja.

Sazas: OZS se že več let spreneveda
V Združenju skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije (Sazas) pa so v sporočilu za javnost med drugim poudarili, da je več kot očitno, da OZS, ko sodne odločbe niso pisane po njihovi meri, ne priznava niti sodišč. "Scenarij, najprej napad prek medijev in potem pritiski z vseh mogočih strani, zavlačevanje in na koncu odstop od dogovorov je že preveč prozoren," pišejo. Navedbe OZS-ja, da se bo znova sešla s Sazasom in nekaterimi vodilnimi avtorji, jemljejo v združenju z rezervo.

Po njihovem mnenju se OZS že več let spreneveda in je v vsakokratna pogajanja vstopal s "figo v žepu", v resnici pa vzdrževal sistem tarif, ki je dobro obiskanim lokalom v Ljubljani omogočal plačevati enako nadomestilo kot slabše obiskanim lokalom s sicer primerljivo velikostjo v manjših krajih in to po tarifi oziroma ceni iz leta 1998.

Sazas: Avtorska zakonodaja se ne piše v korist avtorjev
S spremembo zakona leta 2004, še meni Sazas, so najbolj prikrajšani avtorji, ki jim je zakonodajalec "nedopustno posegel v izključno pravico in zasebno lastnino". V Sazasu sklepajo, da se avtorska zakonodaja v Sloveniji ne piše v korist avtorjev, temveč vsakokratne spremembe zakona o avtorski in sorodnih pravicah narekujejo uporabniki avtorskih del.

Nadomestila za predvajanje glasbe, 'odmerjene' glede na prihodek
Posebej naj bi bili nad odločitvijo vrhovnega sodišča razočarani gostinci, saj bodo nadomestila za uporabo glasbe v svojih lokalih po novem plačevali glede na svoj prihodek. Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS-ju je prepričana, da odločba vrhovnega sodišča omejuje medijsko kulturo v Sloveniji, s tem pa tudi možnost obveščanja javnosti. Radio in televizija sta osnovna obveščevalna medija, pravijo, zato bi bilo pravično, da bi se za uporabo teh medijev dogovorili o enotnem pavšalnem znesku, ki bi bil dostopen vsem, za kar si je OZS v dolgoletnih pogajanjih ves čas prizadeval. Ne nasprotujeta pa temu, da se za drug način predvajanja glasbe, torej prek zgoščenk ali DVD-predvajalnika in kasetofona, plačuje po drugačni tarifi, saj tu uporabnik sam izbira glasbeni repertoar.

Po njihovem mnenju pušča odločba vrsto odprtih vprašanj in ustvarja zmedo ter pregreva že tako vroče ozračje med uporabniki-člani OZS-ja in Sazasom. "Poleg tega po odločbi tarife veljajo le za člane OZS, kar jih postavlja v neenakopraven (diskriminatoren) položaj," še menijo na OZS-ju.

OZS bo o tem obvestil ministra za gospodarstvo
V OZS-ju so zato napovedali preučitev pravnih možnosti za rešitev nastalega položaja. Poleg tega so napovedali, da bodo o stanju obvestili Slovensko turistično organizacijo in ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika in se skušali sestati s Sazasom in nekaterimi vodilnimi avtorji v Sloveniji ter skušali dogovoriti pravičnejše tarife.