Številna Banksyjeva dela so zelo hitro po nastanku ukradena ali pa odstranjena in prodana, kadar gre za zasebno lastnino. Tako je bilo delo Kissing Coppers, podoba policistov, ki se poljubljata, leta 2011 prodano za 350 tisoč funtov. Foto: Reuters
Številna Banksyjeva dela so zelo hitro po nastanku ukradena ali pa odstranjena in prodana, kadar gre za zasebno lastnino. Tako je bilo delo Kissing Coppers, podoba policistov, ki se poljubljata, leta 2011 prodano za 350 tisoč funtov. Foto: Reuters
Sorodna novica Deklica s hulahupskim obročem: Banksy poišče humor v nesreči

Poslikava Deklica s hulahupskim obročem se je lani pojavila na rdečem opečnatem zidu, za katerim ima svoje prostore kozmetični salon. Delo združuje poslikavo z razpršilom in "inštalacijo": kolo, ki mu manjka zadnja zračnica ter se je na tem mestu menda pojavilo sočasno s poslikavo. (Banksy je avtorstvo dela, kot po navadi, potrdil z objavo fotografije na družbenih omrežjih.)

Galerija Brandler iz Brentwooda je od lastnika zgradbe mural odkupila za šestmestno vsoto; skupina specializiranih delavcev je v sredo umetnino že spravila z lokacije, ki ji jo je namenil Banksy. Lastnik galerije John Brandler je vnet zbiratelj Banksyjevih del: leta 2019 je odkupil tudi delo Season's Greetings, ki ga je umetnik pustil na garažnih vratih v Port Talbotu. Napovedal je, da bo Deklico s hulahupskim obročem za javnost razstavil še pred koncem letošnjega leta.

Izvedenec za Banksyja, profesor Paul Gough z univerze v Bornemouthu, je o pomenu Deklice s hulahopskim obročem razmišljal takole:
Izvedenec za Banksyja, profesor Paul Gough z univerze v Bornemouthu, je o pomenu Deklice s hulahopskim obročem razmišljal takole: "Res je nenavadno. Zadnjih štiri ali pet njegovih del se je navezovalo na covid-19 ali pa na politična vprašanja. Tole je veliko lahkotnejša domislica, trenutni utrinek. To je nekdo, ki se zabava. Morda je prav to sporočilo: 'V težkih časih smo, poskušajmo iz tega narediti, kar se da, mogoče najti kanček zabave v nečem, kar je polomljeno.'" Foto: Reuters

Lastnik delo hotel podariti, a brez uspeha
Lastnik hiše v Nottinghamu, ki svoje identitete noče javno razkriti, je za lokalne medije potrdil, da umetnine preprosto ni hotel obdržati. Poskušal jo je podariti, a so vsi "pogovori z lokalnimi podjetji, dobrodelnimi organizacijami in nacionalnimi odbori" končali v slepi ulici, češ da "nihče ni mogel prevzeti odgovornosti za to delo". Ne vemo sicer, za kakšno vsoto je bila stenska poslikava prodana, a lastnik pravi, da bo denar zasebno podaril v dobrodelne namene.

Del izvirne inštalacije je bilo tudi uničeno, ukrivljeno kolo, ki ga je dal lastnik že pred meseci odstraniti – izvirnik je spravil na varno, deklici pa ob drog priklenil nadomestno kolo.

Nottingham in kolesa
Tamkajšnji prebivalci so sicer izrazili razočaranje ob izgubi najnovejše turistične znamenitosti. "Žal mi je, da nottinghamski Banksy ne bo ostal v Nottinghamu, saj je pri nas nastal z razlogom," se je glasil eden od tvitov. Nottingham je imel v zgodovini namreč veliko proizvodnjo koles: v mestu je bilo leta 1887 ustanovljeno znano podjetje Raleigh.

"To je bilo super za mesto. Umetnina se je pojavila v času covida-19, ko smo vsi prestajali res težko obdobje, in to je bil sijajen trenutek veselja, užitka in sreče," je za časopis Guardian komentiral Simon Bristow iz odbora projekta za pomladitev mesta. "Ampak zdaj je na žalost v rokah nekoga drugega."

Predstavniki odbora so bili menda v povezavi z usodo umetnine v stiku z Banksyjevo ekipo in od nje so dobili navodilo, naj se delo ne premika. Upajo, da se bo anonimni zvezdnik ulične umetnosti kljub temu "incidentu", kot so se izrazili, še vrnil v Nottingham.