Prav tako je zavrnil, da se kulturi z rebalansom znižujejo sredstva.

Vasko Simoniti je bil gost Odmevov. Foto: BoBo
Vasko Simoniti je bil gost Odmevov. Foto: BoBo

Približno 30 kulturnih organizacij je v ponedeljek v skupnem javnem dopisu na Simonitija naslovilo sedem nujnih zahtev. Če jih ne bo izpolnil, so ga pozvali k odstopu.

Medtem ko na ministrstvu za kulturo na prošnjo STA-ja po odzivu na očitke niso odgovorili, je minister nastopil v Odmevih, prvič v svojem dozdajšnjem mandatu, in te očitke zavrnil.

Kulturne organizacije: "Minister naj se bori za svoj sektor, sicer pa odstopi"

Prva od zahtev kulturnih organizacij je, naj minister začne dosledno opravljati tekoče posle – podpiše odločbe za statuse, dokonča postopke odprtih in nezaključenih razpisov, izplačuje veljavne pogodbene obveznosti izvajalcem in transferje javnim agencijam.

Simoniti je dejal, da "ne ve, v čem je problem". Tekoči posli po njegovih besedah tečejo normalno, epidemija covida-19 je povzročila nekaj težav, a ministrstvo po njegovih besedah ni imelo večjih težav. Kar se pa izplačil pogodbenih obveznosti tiče, pa je zagotovil, da se bodo začele izplačevati z rebalansom proračuna, ki se zdaj sprejema v državnem zboru.

Zavrnil je tudi očitke, da naj bi se kulturnemu resorju z rebalansom zniževala sredstva. Dejal je, da so kritike na rebalans "premalo utemeljene", sicer pa da so sredstva v kulturnem resorju v bistvu le preložena na poznejše obdobje, ne pa odvzeta kulturi. Med drugim na primer za frankfurtski knjižni sejem.

Kulturne organizacije sicer od Simonitija zahtevajo, da poveča sredstva za kulturo za najmanj 20 milijonov evrov. A Simoniti meni, da slovenska država kulturi in delavcem v kulturi, tudi samozaposlenim, namenja več kot pa npr. Nemčija.

Dotaknil se je tudi načrtov prenove medijske zakonodaje in polemiziral, da naj bi ministrstvo dobilo veliko kritik in negativnih mnenj. Dejal je, da so prejeli tudi veliko pozitivnih mnenj, ki podpirajo spremembe medijske zakonodaje, "a se jih ne želi slišati".

Celoten pogovor z ministrom si lahko ogledate v spodnjem videu.

Gost v studiu: minister za kulturo Vasko Simoniti