Bivak pod po Skuto, ofis arhitekti + Harvard GSD. Foto: Anže Čokl
Bivak pod po Skuto, ofis arhitekti + Harvard GSD. Foto: Anže Čokl

Razstava poteka v okviru meseca prostora, ki ga že osmo leto zapored organizira Ministrstvo za okolje in prostor RS, na ogled pa bo do 31. oktobra. Letošnji mesec prostora poteka od 4. do 31. oktobra.

Na razstavi Slovenska alpska arhitektura 2008–2018 je predstavljenih 30 presežkov slovenske alpske arhitekturne produkcije, zgrajenih v zadnjih desetih letih v alpski regiji, kot jo določa alpska konvencija.

Razstava odmeva tudi v medijih, saj alpski prostor predstavlja pomembno območje naše nacionalne identitete, je zapisano na spletnih straneh solčavske občine.

Nordijski center PLanica, Studio Abiro in studio AKKA, Stvar. Foto: MMC RTV SLO
Nordijski center PLanica, Studio Abiro in studio AKKA, Stvar. Foto: MMC RTV SLO

Namen razstave je predstaviti najbolj reprezentančne primere dobre prakse na področjih ureditve zunanjega prostora, športnih in javnih objektov, male turistične arhitekture in bivakov ter stanovanjskih objektov, ob tem pa opozoriti na krhkost slovenskega alpskega prostora. Gradbeni posegi v prostor so trajni in imajo velik vpliv ne samo na prostor, temveč na življenje ljudi, gospodarski razvoj in turistično privlačnost regije. Zato morajo biti načrtovani z vso skrbnostjo in spoštljivostjo do narave in tudi kulturne identitete območja.

Širši izbor so pripravile kustosinje Kristina Dešman, Maja Ivanič in Špela Nardoni Kovač. Dvaindvajset projektov, ki predstavljajo jagodni izbor, pa je izbral mednarodni selektor, avstrijski arhitekt Bernardo Bader.

Organizatorji razstave, ki sta jo podprli ministrstvi za kulturo in za okolje in prostor, si želijo, da bi dosegla čim širšo javnost in obenem spodbudila razpravo na temo kakovostnega razvoja ter podobe slovenskega alpskega prostora.

Zavedajo se, da se upravljavci prostora dnevno srečujejo z izzivom usklajevanja različnih želja in interesov, da so odločitve naporne in pogosto rezultat kompromisov. Izbrani projekti so prispevek in spodbuda k oblikovanju jasnih strategij ravnanja s tem občutljivim prostorom.