Partenonski kipi so vse od leta 1816 osrednji del zbirke Britanskega muzeja v Londonu. Foto: EPA
Partenonski kipi so vse od leta 1816 osrednji del zbirke Britanskega muzeja v Londonu. Foto: EPA

Micotakis, ki je te dni v Londonu, je zavrnil možnost, da bi se sestal z namestnikom britanskega premierja Oliverjem Dowdenom. "Rad bi izrazil svoje nezadovoljstvo, ker je britanski premier odpovedal najino srečanje le nekaj ur prej," je po poročanju Deutsche Welle (DW) sporočil grški premier.

Za Downing Street odlični odnosi med državama "zelo pomembni"
Tiskovni predstavnik Downing Streeta je sicer zagotovil, da so jim odnosi med Veliko Britanijo in Grčijo zelo pomembni, pri čemer je omenil sodelovanje znotraj zveze Nato in spopadanje s skupnimi izzivi, kot so nezakonite migracije. Kot je še dodal, se je bil Dowden pripravljen o teh zadevah pogovoriti z Micotakisom, predstavnik pa partenonskih kipov ob tem sploh ni omenil, še navaja DW.

Spomnimo, kipi s Partenona, znani tudi kot Elginova zbirka (tudi Elginovi marmorji), so večdesetletno jabolko spora med Grčijo in Veliko Britanijo. Leta 1801 so jih iz arhitektur atenske Akropole – nekaj pa tudi iz Erehtejona, Propilej, templja Atene Nike in drugih krajev – odstranili po naročilu diplomata Thomasa Brucea, sedmega grofa Elgina (1766–1841). Grki trdijo, da so bili marmorni kipi ukradeni, Britanci pa to zanikajo, a v Britanskem muzeju zbirko zaradi negativnega slovesa grofa Elgina vendarle raje imenujejo kar partenonski kipi.

Elginski grof je spomenike iz Aten z ladjami poslal v London, kjer je po že takrat burni razpravi o tem, ali je to dobrodošla pridobitev ali navaden plen, britanska vlada zaklad vendarle odkupila in ga predala v hrambo Britanskemu muzeju. Foto: EPA
Elginski grof je spomenike iz Aten z ladjami poslal v London, kjer je po že takrat burni razpravi o tem, ali je to dobrodošla pridobitev ali navaden plen, britanska vlada zaklad vendarle odkupila in ga predala v hrambo Britanskemu muzeju. Foto: EPA

Za Sunaka moteča Micotakisova primerjava
Tiskovni predstavnik Downing Streeta je v ponedeljek dejal, da britanski premier ne namerava omogočiti vrnitve kipov v Atene. Micotakis pa je vztrajal pri stališču Grčije glede lastništva marmorjev. "Tisti, ki verjamejo v pravilnost in veljavnost svojih stališč, se ne bojijo soočenja z argumenti," je dodal glede srečanja. Predstavnik Downing Streeta v svoji izjavi sicer res ni omenjal partenonskih kipov, vendar naj bi britanskega premierja zmotile izjave grškega kolega glede te sporne zbirke, ki jih je podal za BBC.

Sorodna novica Grški premier o vrnitvi kipov s Partenona: "Potrpežljiv človek sem in ne bomo odnehali"

Grški premier je sporočil, da v pogajanjih niso "naredili napredka, kakršnega bi si želel. Potrpežljiv človek sem, in čakamo že več sto let in ne bomo odstopili od svojih zahtev. Naše stališče je, da artefakti spadajo v Grčijo, od koder so bili bolj ali manj ukradeni."

Položaj je primerjal s tem, da bi "Mono Lizo prerezali na pol, nato pa polovico shranili v Louvru in polovico v Britanskem muzeju. Menite, da bi ljudje na ta način lahko cenili lepoto umetnine?" Dodal je še, da ne gre za težavo lastništva, temveč "vnovične združitve. (...) Odgovor se mi zdi popolnoma jasen. Kipi so videti bolje v Muzeju Akropole, naprednem muzeju, ki je bil zgrajen posebej za ta namen."

Vir znotraj konservativne stranke, ki ji pripada Sunak, je včeraj izjavil za BBC, da je za premierja postalo nemogoče, da bi se sešel z grškim kolegom po tovrstnih komentarjih glede kipov s Partenona.

Partenonski kipi znova zanetili diplomatski spor med Veliko Britanijo in Grčijo