Na uvodnem galakoncertu tartinijevega festivala bo 170 pevcev in glasbenikov, povezanih v ansambel I Romantici, izvedlo Verdijev rekviem. Foto: Tartini festival
Na uvodnem galakoncertu tartinijevega festivala bo 170 pevcev in glasbenikov, povezanih v ansambel I Romantici, izvedlo Verdijev rekviem. Foto: Tartini festival
Giuseppe Verdi
Verdijev rekviem so prvič izvedli ob prvi obletnici smrti italijanskega pisatelja in pesnika Alessandra Manzonija.

Nizozemski zbor I Romantici bo danes ob 20.30 v portoroškem Avditoriju ob spremljavi orkestra izvedel Verdijev rekviem Messa di Requiem. To je delo, ki ga je italijanski romantični skladatelj začel pisati, ko je ob smrti skladatelja Gioachina Rossinija dokončal delo Libera me Domine, dokončal pa ga je pet let pozneje, ko je umrl italijanski pesnik in pisatelj Alessandro Manzoni. Rekviem je bil prvič izveden v Milanu prav ob prvi obletnici Manzonijeve smrti. Verdijev rekviem velja za udarno in močno emocionalno delo, o katerem so prireditelji festivala med drugim zapisali: "Uro in pol trajajoče delo napolni prostor z udarnimi ritmi, veličastnimi melodijami in dramatičnimi kontrasti."

Carlosa Michansa. na uvodnem koncertu festivala se bodo kot solisti predstavili sopranistka Marieke Steenhoeh, mezzosopranistka Maaike Poorthuis, tenorist Angelo Villari in basist Atfeh Ziyan.

Tartini prvič onkraj meja slovenskega Primorja
Po uvodnem gala koncertu se bo festival Tartini preselil v druga obalna mesta, v katerih bo ponudil slogovno in tematsko raznovrsten program. Sklep festivala bo 12. septembra v Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace, kjer bo ansambel Il terzo suono izvedel Tartinijeva, Vivaldijeva, Bachova in Telemannova dela. Na festivalu bo letos nastopilo okrog 200 glasbenikov, zanimivost letošnje izvedbe festivala pa je njegovo širjenje onkraj meja slovenskega Primorja. Violinistka Fernanda Krug in pianist Antonio de Arruda Ribeira iz Brazilije, ki bosta že 29. avgusta v izolski Manziolijevi palači izvedla Tartinijevo skladbo Didone abbandonata in Bartokove Romunske ljudske plese, bosta dan pozneje program ponovila na Ptuju.