Lovkova zadnja razstava je ta čas na ogled v galeriji Banke Koper. Foto: Obalne galerije Piran
Lovkova zadnja razstava je ta čas na ogled v galeriji Banke Koper. Foto: Obalne galerije Piran
Erik Lovko: Aquilla (2009)
V zadnji seriji Lovko prvič predstavi tudi platna manjših formatov z motivi sienskih mestnih četrti. Foto: Obalne galerije Piran

Lovkova umetnost je tematsko gravitirala k monumentalni človeški figuri, poudarjeno plastično oblikovani ali naslikani v intenzivnem kooritu. Lovko, ki je po začetnem študiju na beneški Akademiji lepih umetnosti pri profesorju Edmondu Bacciju diplomiral na akademiji v Firencah, in sicer pri profesorju Silviu Loffredu, je ohranjal tradicionalno figuraliko kot bistveni likovni element. Leta 1979 je opravil še kiparsko specialko pri profesorju Slavku Tihcu.

Sklep z rastavo Tri stene na temo plesalcev tanga in glasbenikov
V 70. letih je v Lovkovih plastikah čutiti vpliv nadrealizma in Brancusija, v naslednjem desetletju je raziskoval vlogo barve in umetnih materialov v kiparstvu, pozneje motiv antičnega torza, ki ga je prenesel tudi v slikarstvo. Njegova najnovejša dela so ta čas na ogled v galeriji Banke Koper, ki je nastala pod okriljem Obalnih galerij Piran. Pod naslovom Tri stene na temo plesalcev tanga in glasbenikov so tokrat prvič na ogled tudi platna manjših formatov z motivi sienskih mestnih četrti.

Razstavo spremlja besedilo kustosinje Nives Marvin. Sledi izsek: "Prvič javnosti predstavljena Lovkova platna, nastala v letošnjem letu, pomenijo logično razvojno premeno v oblikovno formalnem smislu in v ohranjanju njegove sicer že prepoznavne vsebine z motivi glasbenikov in plesalcev tanga. V več kot tridesetih letih, ko je pogosto razstavljal v domačih in tujih razstaviščih, je izoblikoval svojsko avtorsko poetiko."

Četrt stoletja poučevanja dijakov
Erik Lovko je 25 let delal kot profesor umetnostne vzgoje v Šolskem centru Postojna. Od leta 1976 je imel več kot 70 samostojnih razstav, sodeloval je tudi v več skupinskih postavitvah pri nas in v tujini, redno pa se je udeleževal tudi mednarodnih kiparskih simpozijev. Za svoje delo, ki je obsegalo slikarstvo, kiparstvo, grafiko, ilustracijo in karikaturo, je prejel več nagrad.