Tomo Korošec (1938 - 2022). Foto: Facebook/Boža Herek
Tomo Korošec (1938 - 2022). Foto: Facebook/Boža Herek

Korošec, rojen 30. julija 1938 v Laškem, je v svojem raziskovalnem delu obravnaval vprašanja stilistike poročevalstva, jezikovne kulture, terminologije in besediloslovja. Je tudi avtor več knjig, slovarjev in učbenikov.

Leta 1963 je Korošec diplomiral iz slavistike na ljubljanski filozofski fakulteti in tam leta 1976 tudi doktoriral z disertacijo Poglavja iz strukturalne analize slovenskega časopisnega stila. V letih 1963 in 1964 se je strokovno usposabljal v Pragi. Do leta 1972 je bil asistent na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti, nato na ljubljanski filozofski fakulteti, ko je začel predavati slovenski knjižni jezik in stilistiko na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo, zdajšnji Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.

V času njegovega delovanja na tej fakulteti so šli skozi njegovo jezikovno šolanje vsi novinarji in obramboslovci, ki so se šolali na tej ustanovi. Bil je vsestransko dejaven na različnih področjih jezikoslovja, avtor več slovarjev, med drugim vojaškega in ribiškega. Od zgodnjega otroštva je bil tudi ribič.

Z družino je živel v Ljubljani, pred dvema letoma se je z ženo preselil v rodno Laško, ki ga je imel zelo rad in s katerim se bil ves čas zelo povezan. Laško mu je podelilo tudi naziv častnega občana.

Pred tremi leti je v produkciji TV Krpan Laško nastal njegov filmski portret z naslovom Profesor vejica, ki ga je režiral Bojan Herek.

V 84. letu se je poslovil jezikoslovec Tomo Korošec