"Prvi val smo doživljali vsi enako: strah in negotovost. Po dveh letih ukrepov pa je življenje za samozaposlene v kulturi in njihove družine postalo neznosno," opozarjajo kulturniki. Foto: BoBo

Glasbenica Romana Kranjčan z več deset podpisniki, med katerimi so Boris Cavazza, Boštjan Gombač, Boris A. Novak, Drago Ivanuša, Jernej Lorenci, Matjaž Farič, Gojmir Lešnjak Gojc, Darja Švajger in Vlado Kreslin, v pismu poziva, da jim država pomaga prebroditi čas, ko jim je delo onemogočeno. Predlagajo, da jim zagotovi temeljni dohodek za mesece kulturnega mrka do dne, ko bo spet omogočeno druženje in bodo odri lahko ponovno zaživeli.

Krizo lahko premagamo le z več in ne z manj kulture. Podajmo jim roko podpore, da ne ugasnejo še zanje ustvarjalne iskre.

Iz pisma podpore

"Govorimo o samozaposlenih v kulturi, ki so bili pred pandemijo uspešni, finančno samostojni in so sebe in svoje družine lahko preživljali s svojim delom in ustvarjanjem. Gre za vrhunske mlade umetnike, na katere smo Slovenci lahko ponosni, saj predstavljajo naš narod in veličino kulture. Toda takšna situacija, kot smo ji priča, ubija ustvarjalni duh in pomeni umiranje narodove kulturne substance. Prireditve odpadajo, dogodkov ni, vsa kultura je v krču. Plesalci, glasbeniki, igralci životarijo," piše v pismu.

Podpisniki so prepričani, da je krizo mogoče premagati le z več in ne z manj kulture, in verjamejo, da bodo naslovniki "odprto pismo skrbno in z vso odgovornostjo prebrali ter javnost v kratkem obvestili o predlaganih rešitvah".

Kot opozarjajo, je po dveh letih ukrepov življenje za samozaposlene v kulturi in njihove družine postalo neznosno. Že dlje časa, od julija lani, niso upravičeni do nobene pomoči, čeprav je izvajanje njihovih dejavnosti praktično onemogočeno.

Največ omejitev prav na področju kulture
"Javno kulturno življenje je zamrlo. Ukrepi v povezavi s pandemijo organizatorje odvračajo od organizacije dogodkov, saj jih je večinoma nemogoče izpeljati, če pa že, so lahko dvorane največ polovično zasedene. Za druga področja, kot so trgovina, transport, šport so omejitve bistveno manj omejujoče,"
še navaja pismo.

Napovedan sestanek Pahorja in Janše
Na odprto pismo se je na Twitterju za zdaj odzval predsednik republike Borut Pahor, ki je presodil, da podpisniki "upravičeno naslavljajo nekaj strukturnih težav, v zvezi s katerimi bi bilo prav in koristno ukrepati". Dodal je, se bo o tem v kratkem pogovarjal s predsednikom vlade. Podpisnike pa je pozval, naj mu sporočijo, ali bi bil koristen tudi njihov "sestanek in pogovor".