Kaja Širok je namreč prevzela funkcijo v kabinetu predsednika vlade. Razpis za direktorja zavoda bo objavljen konec poletja. Za vršilca dolžnosti direktorja je bil Božič imenovan do imenovanja novega direktorja oziroma za največ leto dni.

Gorazd Božič je violist ter univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva s strokovnim izpitom za vodenje projektov na tem področju. Foto: Facebook
Gorazd Božič je violist ter univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva s strokovnim izpitom za vodenje projektov na tem področju. Foto: Facebook
Sorodna novica Kaja Širok z mesta direktorice zavoda GO!2025 odhaja v kabinet predsednika vlade

Gorazd Božič je dolgoletni kulturni delavec, ki je deloval ne le na Goriškem, ampak tudi v vseslovenskem in čezmejnem prostoru. Že leta 1996 je bil med ustanovitelji Glasbenega društva NOVA, deloval je kot producent za številne komorne skupine in orkestre. Bil je izvršni producent mednarodnih glasbenih tekmovanj in orkestrskih šol.

Božiču očitajo mesto v županovi ekipi
Z odločitvijo novogoriškega župana Klemena Miklaviča se nista strinjali svetniška skupina Povezani in Svetniška skupina Soča. V razpravi na izredni seji mestnega sveta, ki je bila sicer zaprta za javnost, je mestna svetnica Ana Zavrtanik Ugrin (Lista Mateja Arčona) poudarila, da se vse od pridobitve naziva Nova Gorica Evropska prestolnica kulture 2025 "dogaja huda politizacija projekta in imenovanje županovega najtesnejšega sodelavca na mesto vršilca dolžnosti je le še dodaten korak v tej smeri. Resnično nič osebnega do kandidata, ki bi lahko bil celo primeren, če ne bi bil tudi vodja kabineta župana".

Umikajo pogoj znanja italijanščine za direktorja
Božič je pri glasovanju na današnji izredni seji vendarle dobil zadostno podporo, da bo kot vršilec dolžnosti lahko vodil javni zavod GO! 2025. Še pred razpisom za direktorja zavoda pa so mestni svetniki potrdili tudi spremembo odloka o ustanovitvi javnega zavoda GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture, s katerimi so iz pogojev za imenovanje direktorja javnega zavoda umaknili pogoj znanja italijanskega jezika. Kot je pojasnil župan, je ta pogoj zoževal nabor možnih kandidatov za direktorja zavoda. Tako sta kot pogoj ostala znanje slovenskega jezika in angleškega jezika na višji ravni.

Za večjo vključenost nevladnikov
Na predlog nevladnih organizacij s področja kulture bo župan imenoval tudi delovno skupino, s katero bo po njegovem mnenju zagotovil večjo vključenost nevladnih organizacij in javnih zavodov s področja kulture v program Evropske prestolnice kulture. Imenovanje delovne skupine bo Miklavič predlagal tudi prihodnjemu županu oziroma županji Občine Gorica, saj bi bilo tako omogočeno posvetovanje zavoda in Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje tudi z goriškim nevladnim sektorjem in kulturnimi institucijami.

Med nalogami, ki se jih bo Božič kot vršilec dolžnosti direktorja najprej lotil, bo zagotovitev financiranja "vsem subjektom, ki so in še bodo vključeni v projekt EPK, da se bodo lahko izpeljale vse kulturne produkcije zastavljene in opolnomočile tiste, ki že delujejo, na višjem nivoju", je povedal po zaključku izredne seje.