Letošnja documenta bo potekala med 18. junijem in 25. septembrom in zaradi pandemije pod posebnimi pogoji. "Za zdaj predvidevamo, da bo documenta potekala po načrtih," je povedala generalna direktorica documente Sabine Schormann.

Documenta poteka vsakih pet let. Prva je bila leta 1955 in vse od tedaj velja za najpomembnejšo razstavo sodobne umetnosti na svetu, ki vsakič pritegne več obiskovalcev. Foto: documenta
Documenta poteka vsakih pet let. Prva je bila leta 1955 in vse od tedaj velja za najpomembnejšo razstavo sodobne umetnosti na svetu, ki vsakič pritegne več obiskovalcev. Foto: documenta

Prav načrtovanje predstavlja enega največjih izzivov, saj ga je zaradi potrebnih higienskih in varnostnih ukrepov mogoče zastaviti zgolj kratkoročno. Generalna direktorica je izrazila upanje, da se bodo poleti razmere čim bolj sprostile. "Hkrati moramo razmišljati o rešitvah za vse mogoče omejitve, ki bi jih covid-19 lahko prinesel, in bi jih bilo mogoče izvesti v kratkem času," je še dejala po pisanju nemške tiskovne agencije DPA. Pri izbiri prizorišč so bili denimo pozorni na večje prostore s številnimi zunanjimi površinami, kjer bi po potrebi lahko uredili tudi enosmerno pot ogleda. Načrtujejo še sistem vodenja za obiskovalce, vse to pa ima seveda tudi finančne posledice.

Župan Kassla Christian Geselle, ki prihaja iz vrst stranke SPD, je že julija napovedal, da bo razstava zaradi predvidenih zahtev verjetno dražja. Po izračunih bi se lahko že tako povečan proračun v vrednosti 42 milijonov evrov zvišal za sedemmestno številko. Mesto Kassel in zvezna dežela Hessen sta se dogovorila, da bosta po potrebi krila vsak polovico tega zneska.

Kolektiv iz Indonezije v vlogi umetniškega vodje
Umetniško vodenje letošnje documente je bilo zaupano indonezijskemu umetniškemu kolektivu Ruangrupa. Letošnja izvedba se bo razlikovala od predhodnih, a ne le zaradi vpliva pandemije, temveč predvsem zaradi kolektivistične usmeritve. Ruangrupa namreč documento 15 razvija na temelju indonezijske arhitekture lumbung. Lumbung v otoški državi z več kot 270 milijoni prebivalcev pomeni skladišče riža, v katerem se presežek pridelka hrani v korist skupnosti.

Člani umetniškega kolektiva Ruangrupa iz Indonezije. Foto: documenta
Člani umetniškega kolektiva Ruangrupa iz Indonezije. Foto: documenta

Razstava se bo zato osredotočila tudi na delitev virov v korist vseh. Udeleženci (kolektivi, organizacije in ustanove z vsega sveta) bodo skupaj sledili vodilnemu načelu. Na letošnji documenti velikih imen umetniške scene skorajda ne bo mogoče najti, še navaja DPA.

Po en evro za trajnostne projekte
Ruangrupa se denimo letos tudi ni odločila, da začasni seznam udeležencev, na katerem je 14 kolektivov, organizacij in institucij ter 54 umetnikov, predstavi na novinarski konferenci, temveč ga je objavila v časopisu za brezdomce Asfalt. Poleg tega bo po en evro od vsake prodane vstopnice namenjen trajnostnim projektom v Nemčiji in Indoneziji.

Pivo documenta, ki je nastalo v sodelovanju lokalne pivovarne Hütt in kolektiva Ruangrupa. Foto: documenta
Pivo documenta, ki je nastalo v sodelovanju lokalne pivovarne Hütt in kolektiva Ruangrupa. Foto: documenta

Po besedah generalne direktorice documente Sabine Schormann prodaja vstopnic, ki se je začela konec septembra preteklega leta, poteka dobro. Koliko obiskovalcev bo v času pandemije dejansko prišlo, je težko predvideti. A superlativi niso cilj. "Namesto tega se osredotočamo na to, da skupno izkušnjo sodobne umetnosti in osebnega srečanja omogočimo čim večjemu številu ljudi na čim varnejši, ekološko neoporečen in vključujoč način," je še dodala.

V podobi Kassla je že mogoče zaznati prisotnost letošnje documente. Ruruhaus, prizorišče dogajanja v mestnem središču, krasijo poslikave v oranžni, zeleni, vijoličasti in rumeni barvi. Tudi lokalna pivovarna Hütt je kot sodelujoči partner prevzela pisane barve documente in skupaj s kolektivom Ruangrupa ustvarila pivo, prav tako poimenovano documenta.