Sorodna novica Častno gostovanje Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu zamaknjeno na leto 2023

Frankfurtski knjižni sejem po letošnjem letu, v katerem bo izveden pretežno digitalno, ne bo več enak. "Sejem se bo stalno spreminjal," je dejal Jürgen Boos za nemško tiskovno agencijo DPA. Polnih razstavnih dvoran, gneče na hodnikih in zapisov obiskovalcev po direktorjevem mnenju ne bo mogoče videti kmalu.

Sejem brez stojnic ‒ odpoved dvoranske razstave
Zaradi pandemije koronavirusne bolezni bi knjižni sejem tako ali tako lahko potekal le "v zelo omejenem obsegu". Že to bi pomenilo veliko gospodarsko izgubo, pretekli teden pa so odpovedali tudi dvoransko razstavo.

Kako velik bo primanjkljaj na koncu, še ni mogoče izmeriti, a gre znesek po Boosovih besedah v milijone. Politiki knjižni sejem finančno podpirajo, sredstva pa so namenska. "Prejeli smo podporo za naše naložbe v virtualno razstavo in za koncept varnosti," je pojasnil.

Letos torej ne bo običajnih stojnic v razstavnih dvoranah. "Odpoved je bila za nas seveda izredno težka," je povedal Boos, saj so si po njegovih besedah pol leta prizadevali za to. Ker pa razvoj pandemije trenutno komaj dopušča potovanja, niso imeli druge izbire. V festivalni dvorani in na številnih krajih po mestu bodo digitalne ponudbe in prireditve z zvezdniškimi imeni.

Sorodna novica Strah pred koronavirusom: odpovedali knjižna sejma v Leipzigu in Londonu

Lani desetkrat več razstavljavcev
Po direktorjevih besedah v Frankfurt prihaja 750 razstavljavcev iz 40 držav. Lani so predstavili 7450 razstavljavcev iz 104 držav oziroma približno desetkrat več.

Po letošnjem letu se bo sejem spremenil. "Virtualni in fizični del bomo tesno povezali. Virtualni del bo ostal močan. Bolj bomo decentralizirani. Postali bomo bolj festival," je ocenil direktor doslej največjega knjižnega sejma na svetu.

Ne glede na to, kako se bo razvila pandemija, bo sejem po direktorjevih besedah lahko potekal tako, kot so si ga zamislili. "Nismo imeli težav z zdravstvenimi zahtevami. Težava so bile omejitve potovanj," je še pojasnil Boos.