Prva se predstavlja s filmom Prasica, slabšalni izraz za žensko, Laura Samani pa s slovensko manjšinsko koprodukcijo Telesce.

Režiserka Tijana Zinajić je film Prasica, slabšalni izraz za žensko premierno predstavila lani na Festivalu slovenskega filma, kjer je slavil s sedmimi vesnami. Foto: FSGF/Katja Goljat, Matjaž Rušt
Režiserka Tijana Zinajić je film Prasica, slabšalni izraz za žensko premierno predstavila lani na Festivalu slovenskega filma, kjer je slavil s sedmimi vesnami. Foto: FSGF/Katja Goljat, Matjaž Rušt

Izbor filmov po besedah direktorice European Film Promotion Sonje Heinen navdušuje z razlikami v identitetah, zgodbah, perspektivah in ambicijah njihovih protagonistov v širokem spektru kinematografskih pristopov.

Zgodba s sedmimi vesnami nagrajenega filma Prasica, slabšalni izraz za žensko pripoveduje o Evi, mladi slikarki, ki ji v življenju trenutno ne gre veliko stvari, kot bi si želela. Znajde se v čudnem razmerju z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila in vrh vsega ji tik pred 27. rojstnim dnevom že tri mesece izostaja menstruacija. Zave se, da mora spremeniti način življenja, in se po pomoč obrne na spletni iskalnik.

Sorodna novica Tijana Zinajić: "Če ne ustrezaš pričakovanjem, hitro obveljaš za prasico"

Evo igra Liza Marijina, ob njej pa še Jure Henigman, Anuša Kodelja in Tosja Flaker Berce ter Lea Cok, Jožica Avbelj, Špela Rozin, Jernej Kogovšek, Nika Rozman, Miranda Trnjanin, Lovro Zafred, Sebastijan Horvat, Ana Urbanc, Nina Valič, Nejc Gazvoda, Marko Miladinović, Vesna Pernarčič Žunić, Davor Janjić, Matej Puc in drugi.

Scenarij za film je napisala Iza Strehar, ki ga je razvijala na delavnici Scenarnica 2017 v organizaciji Društva slovenskih režiserjev in režiserk ter SFC-ja.

Film je mednarodno premiero doživel lani oktobra na 24. Festivalu Slovenskega filma v Portorožu, na katerem je prejel sedem vesen, in sicer za scenarij, za glavno žensko vlogo, za stransko žensko vlogo, za scenografijo, za kostumografijo, za celovečerni film ter za naj film po izboru občinstva.

Producenta filma sta Lija Pogačnik in Vlado Bulajić iz produkcijske hiše December. Film je od marca na sporedu v slovenskih kinodvoranah, kjer si ga je ogledalo že 10.000 gledalcev.

Sorodna novica "Ljudje se sramujejo govora v narečju, ker naj bi bil to manj kultiviran način izražanja"

Drama Telesce se je premierno predstavila na lanskem Tednu kritike v Cannesu in je italijansko-slovensko-francoska koprodukcija – slovenski koproducent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

V glavnih vlogah igrata Celeste Cescutti kot Agata in Ondina Quadri kot Lince / Ris. V filmu vidimo tudi slovenskega igralca Iva Bana.

Film Telesce je doživel svetovno premiero na Tednu kritike v Cannesu. Foto: Kinodvor
Film Telesce je doživel svetovno premiero na Tednu kritike v Cannesu. Foto: Kinodvor

Nagrajena fotografija
Slovenski direktor fotografije Mitja Ličen je na 24. Festivalu slovenskega filma Portorož prejel vesno za fotografijo. V Portorožu so film nagradili tudi z vesno za manjšinsko koprodukcijo, na lanskem festivalu Liffe je bil ovenčan z nagrado FIPRESCI. Režiserka je pred kratkim prejela tudi glavno italijansko filmsko nagrado Davido di Donatello za najboljšo debitantko.

Glasovi žensk v evropskem filmu
Program Evropa! Glasovi žensk v filmu, v okviru katerega se bodo letos filmi predstavili med 8. in 19. junijem, deluje s podporo programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA Evropske unije in sklada Eurimages. Program podpirajo tudi sodelujoči nacionalni inštituti za promocijo filma in organizacije članice European Film Promotion, med katerimi je tudi SFC, so sporočili s filmskega centra, ki je finančno podprl oba filma.

V lanskem izboru je sodelovala slovenska režiserka Marija Zidar s filmom Odpuščanje.