Med glavnimi nagrajenci so še Alojz Burja in Mojca Lovrec Prezelj (odkupni nagradi MO Ptuj), Jerneja Menzinger (nagrada za najbolj izvirnega kurenta) in Maruša Štibelj (nagrada Galerije VO.VI), poleg tega pa je strokovna žirija podelila še vrsto posebnih priznanj. Na letošnje (virtualno) tekmovanje se je prijavilo 130 umetnikov iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Italije, Madžarske in Japonske.

Zmagovalna stvaritev: Albert Mesner, Maškarada. Foto: Art Stays Ptuj
Zmagovalna stvaritev: Albert Mesner, Maškarada. Foto: Art Stays Ptuj

Odločitev o najprepričljivejših stvaritvah je bila v rokah mednarodne strokovne žirije, ki so jo sestavljali akademski slikar Aleksij Kobal, galeristka Sofia Macchi, akademska slikarka in kustosinja Marika Vicari, novinarka kulturne redakcije Petra Zemljič, akademski slikar in profesor Igor Molin, umetnostna zgodovinarka in kustosinja Doroteja Kotnik, galerist galerij Fovi in Art Stays Vladimir Forbici.

Mednarodna likovna nagrada je že tradicionalna likovna nagrada, ki je do zdaj v najstarejše slovensko mest privabila že več kot 1000 likovnikov iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije, Romunije, Hrvaške in drugod.

Najizvirnejši kurent: Jerneja Menzinger – Maska. Foto: Art Stays Ptuj
Najizvirnejši kurent: Jerneja Menzinger – Maska. Foto: Art Stays Ptuj

Ex-tempore Ptuj Karneval, ki predstavlja največji likovni dogodek v okviru tradicionalne prireditve Kurentovanje, poteka v organizaciji Kulturno-umetniškega društva Art Stays, Mestne občine Ptuj in Javnega zavoda za turizem Ptuj. Organizatorji napovedujejo, da bo razstava finalistov, ko bo to mogoče, na ogled v Galeriji Magistrat v mestni hiši na Ptuju, do takrat pa lahko najboljše stvaritve občudujete v spletni obliki.

"Mednarodna likovna nagrada ex-tempore je postala tradicionalna prireditev v sklopu Kurentovanja in vsako leto znova obogati pustno vzdušje najstarejšega slovenskega mesta. Kljub težkim časom, z veliko podporo Mestne občine Ptuj, Javnega zavoda za turizem Ptuj in sponzorjev, ex-tempore ostaja osrednja likovna prireditev v času pustovanja in na Ptuj privablja številne ustvarjalce iz Slovenije in zmeraj več iz tujine. Lani, v čast 60-letnice Kurentovanja, smo v Galeriji mesta Ptuj pripravili veliko razstavo preteklih zmagovalcev in zbirke ex-tempore, ki jo skrbno hrani Mestna občina Ptuj. Ta zbirka je bogat zaklad raznolikih likovnih pogledov na Kurentovanje in pomembna dodana vrednost karnevalski prestolnici Slovenije," je ob tem dejal Jernej Forbici, umetniški vodja nagrade ex-tempore.