Pokrajinski muzej Maribor, pod katerega sodi Kino Partizan, z razstavo sodeluje v nacionalnem projektu Slovenija – gastronomska regija Evrope 2021. Razstava predstavlja bogato vinarsko dediščino Podravja in nakazuje razloge za pomembno vlogo, ki jo v slovenski kulturi nosi vino.

Na razstavi vzporedno tečeta in se prepletata dve pripovedi. Prva je zgodba o trti, vinogradu in vinu, druga je zgodba vina v življenju posameznika, družine in širše skupnosti. Rdečo nit pa tvorijo osebne pripovedi, ki izkazujejo odnos posameznika do trte kot rastline, do vinograda, ki zahteva neprekinjeno skrb, in do vina, ki je nagrada za trdo delo. Poudarjene so lokalne posebnosti tukajšnjega vinogradniškega območja in pestro duhovno izročilo, vezano na trto in vino.

Del razstave predstavljajo tudi fotografije serije Haložani Prešernovega nagrajenca Stojana Kerblerja, ki izražajo pristnost haloškega človeka v celotnem razponu njegovega življenja.

Postavitev Vino naše vsakdanje je obogatena z interaktivno digitalno mizo, ki obiskovalcem omogoča raziskovanje svečanih jedilnikov različnih zgodovinskih obdobij. Predstavljeni sta pojedini plemičev v 15. in 18. stoletju, slavnostni jedilnik meščana v 19. stoletju in kmečka pojedina v 20. stoletju.

Raziskovanje na digitalni mizi nudi obiskovalcu vpogled v spremembe, ki so se dogajale na mizi in za njo, kaže na odnos do hrane in vina v različnih obdobjih, prikazan je razvoj namiznega posodja in pribora, pojasnjujejo v muzeju. Digitalno interaktivno mizo je Pokrajinski muzej Maribor pridobil v okviru projekta inoviranje kulturne dediščine, ki ga je razpisalo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in ga v tem delu Slovenije vodi Zavod za turizem Maribor.

S projektom je muzej pridobil tudi tridimenzionalni sken grajske stavbe s posebnim poudarkom na viteški dvorani, ki bo podlaga za nove muzejske izdelke in bo lahko v pomoč pri dolgo pričakovanem koncu obnove gradu. "To pomeni, da je zdaj na ministrstvu za kulturo dovolj podatkov v primeru kakšnih nesreč. To je bil eden ciljev te digitalizacije," je pojasnila direktorica muzeja Mirjana Koren.

Poleg občasne razstave Vino naše vsakdanje sodeluje Pokrajinski muzej Maribor v projektu gastronomske regije še z mednarodnim simpozijem Museoeurope, na katerem bodo v letu, ko Slovenija predseduje Evropski uniji, referenti razmišljali na temo Živeti v Evropi. Na simpozij, ki bo potekal v oktobru, se je odzvalo 61 referentov iz 13 evropskih držav.