Dušan Smodej (na fotografiji) je bil do danes na naslovni strani dogodka, ki je povezan z beneškim bienalom, naveden kot eden od treh govorcev, ki se potegujejo za nagrado za mladega kritika (Young Art Critic Award oz. YACA). Kritiško nagrado letos podeljuje prvič, njen namen pa je poudariti posebno dejavnost kritike mladih kustosov sodobne umetnosti. Zaradi peticije slovenske javnosti je njegova kandidatura za nagrado že umaknjena. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Dušan Smodej (na fotografiji) je bil do danes na naslovni strani dogodka, ki je povezan z beneškim bienalom, naveden kot eden od treh govorcev, ki se potegujejo za nagrado za mladega kritika (Young Art Critic Award oz. YACA). Kritiško nagrado letos podeljuje prvič, njen namen pa je poudariti posebno dejavnost kritike mladih kustosov sodobne umetnosti. Zaradi peticije slovenske javnosti je njegova kandidatura za nagrado že umaknjena. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Sorodna novica "Spolno nasilje je velik družbeni problem, ki ga ne naslavljamo dovolj odkrito"

CEI beneški forum, mednarodni bienalni dogodek v organizaciji tržaškega združenja Trieste Contemporanea, ki je povezan z beneškim bienalom in ga podpirata italijansko zunanje in kulturno ministrstvo, se posveča promociji umetnosti in sodobne kulture. Na njihovo sporno ravnanje jih je opozorila peticija slovenskih kulturnih delavcev, saj je njihova žirija med nominirance za njihovo nagrado za mladega likovnega kritika (Young Art Critic Award) uvrstila tudi Dušana Smodeja, zoper katerega na ljubljanskem okrožnem sodišču še vedno potekata dve kazenski preiskavi. Organizacija je njegovo nominacijo, ki je vključevala tudi 15-minutni govor na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah v okviru preddogodka beneškega bienala, že umaknila.

Zakaj kazenski obtoženci, kot je Smodej, svoja dejanja tako zlahka skrijejo čez mejo?
Trenutno se zastavlja vprašanje, kako je mogoče, da se mu je po dveh hudih kazenskih ovadbah uspelo pojaviti na vidnem javnem mestu. Če se na nominacijo ne bi odzvali slovenski nevladniki s peticijo, ki trenutno šteje okvirno 389 podpisnikov, bi lahko Smodej celo prejel nagrado. Za odgovore smo se obrnili na podeljevalce nagrade, Trieste Contemporanea, a jih do objave še nismo prejeli.

V redakciji hranimo odziv na javno pismo Giuliane Carbi Jesurun, predsednice Trieste Contemporanea in članice žirije za nagrado mladega likovnega kritika, posredovan organizatorjem peticije. V pismu je sporočila ukrep organizacije. "Popolnoma razumemo vaše stališče, ki si ga zdaj delimo: žal nam je, da smo šele včeraj popoldne (9. aprila, op. a.) od slovenskih prijateljev izvedeli za ozadje Dušana Josipa Smodeja, in takoj zatem smo sklicali žirijo. Njena končna odločitev je bila: izključitev Dušana Josipa Smodeja iz ožjega izbora finalistov," piše v odzivu. “Posledično je bila odpovedana udeležba gospoda Smodeja kot govornika na 11. CEI beneškem forumu za kustose sodobne umetnosti,” je dopisano na spletni strani Trieste Contemporanea.

"Trieste Contemporanea se opravičuje za to, kar se je zgodilo."
Trieste Contemporanea je pozneje na svoji spletni strani objavil sporočilo za javnost z obrazložitvijo odločitve o izključitvi Smodeja. Pojasnili so, da se je žirija za nagrado sestala na nujnem sestanku dan po tem, ko so prejeli peticijo slovenskih kulturnih delavcev. "Čeprav je bila prijava za nagrado, ki jo je poslal kandidat, izbrana zaradi dobre kakovosti besedila", so njihov izbor znova pretehtali.

V utemeljitvi so zapisali, da "prav zaradi letošnje teme, njene pomembnosti in etične občutljivosti, zaradi katere smo izbrali skupino zelo uglednih govorcev, je žirija sprejela končno odločitev, da tega mladega kustosa izloči iz ožjega seznama finalistov nagrade. Peticijo 388 slovenskih strokovnjakov s področja umetnosti z zahtevo po izključitvi, ki smo jo prejeli danes v poznih jutranjih urah in ki so jo delili slovenski in zamejski kulturni delavci in strokovnjaki, štejemo za natančno potrditev glede pravilnosti končne odločitve žirije."

Kratko novico o odpovedi kandidature so objavili tudi na spletni strani Trieste Contemporanea.

Smodej izbran tudi kot kustos v okviru milanskega tedna umetnosti
Nagrada za likovnega kritika se sicer podeljuje prvič, a CEI beneški forum poteka bienalno že od leta 2001. Za nagrado so se lahko potegovali kustosi, rojeni v srednji in vzhodni Evropi, ki še niso dopolnili 35 let, žiriji pa so morali posredovati recenzijo razstave sodobne umetnosti, ki so jo obiskali med letoma 2022 in 2024. Tričlanska žirija, ki sta jo poleg Guliane Carbi Jesurun sestavljala še dva italijanska strokovnjaka na področju likovne umetnosti, je izbrala tri finaliste, ki naj bi kot govorci v aprilu nastopili na forumu, o nagradi pa bi na koncu odločalo občinstvo.

"Vključitev Dušana Josipa Smodeja na beneški forum, ki spremlja 60. mednarodni beneški bienale, in njegovo sodelovanje kot kustosa v galeriji Grabar v okviru milanskega tedna umetnosti sta ponovno pokazala, da morajo javne in nevladne organizacije na področju kulture po eni strani biti pozorne na posameznike, ki jih podpirajo v okviru svojih programov, po drugi strani pa si morajo naložiti moralno obveznost, da javno razglašajo in obsojajo takšno vključevanje škodljivih posameznikov," so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji peticije. "Takšno sodelovanje obravnavamo kot dejanje popolne ignorance in kot dejanje, ki podpira koruptivno in škodljivo ravnanje, ki ga ne toleriramo v nobeni obliki in smo zavezani ukrepati proti njemu, kjer koli in kadar koli se pojavi."

Sorodna novica Preiskava afere Fotopub še vedno poteka

Kazenske preiskave zoper Smodeja še vedno potekajo
Avgusta bosta minili dve leti, odkar je policija začela preverjati sume kaznivih dejanj spolnega nasilja na podlagi anonimnih izpovedi, ki so bremenile umetnika in vodjo društva Fotopub Dušana Smodeja. Ljubljanski kriminalisti so pregledali več tisoč komentarjev na družbenih omrežjih, zasegli posnetke videonadzornih kamer in elektronskih naprav ter zgolj v prvem mesecu opravili razgovore z več kot 60 posamezniki. Ljubljanska policija je preiskovala kazniva dejanja s področja spolne nedotakljivosti, pa tudi s področja gospodarske kriminalitete. Obe preiskavi so zaključili in na okrožno državno tožilstvo podali kazenski ovadbi.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je bila 10. januarja lani vložena zahteva za preiskavo zoper enega osumljenega zaradi dveh kaznivih dejanj spolnega nasilja, kaznivega dejanja omogočanja uživanja ali uporabe prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi in kaznivega dejanja hude telesne poškodbe. Konec maja lani je bila kazenska preiskava zoper osumljenca, proti kateremu očitki segajo od spolnega nasilja do hudih telesnih poškodb, tudi uvedena.

Kazensko ovadbo zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj goljufije pa so z ljubljanske policijske uprave na okrožno tožilstvo vložili šele 16. novembra lani. V tem primeru gre za sum kaznivega dejanja protipravno pridobljene premoženjske koristi. V obeh primerih naj bi obravnavali prav umetnika Dušana Smodeja. Pravna mreža za varstvo demokracije je konec lanskega leta opozorila na nedopustno počasnost odzivanja organov odkrivanja in pregona.