EKO trienale je posvečen sodobni umetnosti in okolju. Raziskoval bo presečišča med aktualnimi družbenoekonomskimi izzivi, okoljevarstvenimi politikami in postkolonialno globalizacijo.

Chris Watson, Hverir, avgust 2020. Foto: UGM
Chris Watson, Hverir, avgust 2020. Foto: UGM

V tovarni danes začenjajo Dneve zaganjanja EKO 8, kjer bodo med drugim predstavili umetniškega vodjo trienala in gostili konferenco Umetnost in mesto.

"Po desetletju in pol premora ponovno zaganjamo trienale EKO in ga zastavljamo na novo. Zelo smo veseli, da lahko ta dogodek s tradicijo prenesemo v novo tisočletje, z novimi izzivi in pričakovanji," pravi direktorica UGM-a Breda Kolar Sluga.

UGM: Prodaja kompleksa MTT Tekstil ogroža pomembno kulturno dediščino

V sklopu prihodnjih desetih dni bodo napovedali živahno in razvejano dogajanje s projekti mednarodnih in domačih umetnikov, pogovori, sprehodi in glasbenimi dogodki, ki ga pripravljajo na lokaciji zapuščene tekstilne tovarne MTT v Melju prihodnje leto.

Alessandro Vincentelli, umetniški vodja EKO 8. foto: Colin DavisonFoto: UGM
Alessandro Vincentelli, umetniški vodja EKO 8. foto: Colin DavisonFoto: UGM

Danes bo umetniški vodja EKO 8 Alessandro Vincentelli, sicer kustos za razstave in raziskovalno dejavnost v centru za sodobno umetnost BALTIC v Gateshead/Newcastlu, predstavil sodelujoče umetnike in koncept razstavnega projekta Pismo za prihodnost na trienalu.

Pet projektov, tudi Strupi Maka Sajka
Kot predogled velike razstave prihodnje leto tokrat predstavljajo pet projektov. Prvi je film Strupi (1964) legende slovenskega dokumentarnega filma Maka Sajka, ostali štirje pa so popolnoma novi projekti. Umetnici Kara Chin in Janja Kosi ter ScanLAB Projects so reagirali na prostore mariborske tovarne, Chris Watson pa bo predstavil zvočno instalacijo s posnetki islandskih vrelcev, ki jih je posnel avgusta letos.

Zazrti v vsakdanjost
Popoldne se bosta režiserju Maku Sajku pridružili dolgoletna direktorica UGM-a Meta Gabršek Prosenc in umetnica Polonca Lovšin. Prva bo govorila o začetkih trienala EKO ter njegovem razvoju od prve edicije leta 1980 do zadnje leta 2005, druga pa bo predstavila nekaj svojih projektov, v katerih se okoljskih tem loteva z vključevanjem skupnosti, npr. urbani vrtovi.

V četrtek bo v MTT-ju potekala spletna razstava Parallel. Gre za mednarodno razstavo Zazrti v vsakdanjost, ki je nastala v sklopu evropske platforme za fotografijo, katere član je že četrto leto tudi UGM. Predstavilo se bo pet mladih fotografov iz Evrope, ZDA in Brazilije, ki jih je izbrala kustosinja Eszter Erdosi.

Popoldne bo sledila konferenca Umetnost in mesto, na kateri se bodo v sodelovanju s Centrom za kreativnost, ki deluje v okviru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, osredotočili na spodbujanje in povezovanje sodobne vizualne umetnosti, oblikovanja in arhitekture s strategijami urbanega razvoja mest, okoljskimi razvojnimi politikami, gospodarstvom in podjetništvom. Dogajanje je umeščeno v prostore nekdanje Mariborske tekstilne tovarne (MTT), s čimer želijo v UGM-u opozoriti na razvojni potencial mariborske četrti Melje, kjer je nekoč cvetela industrija, danes pa je v precej degradiranem stanju.

3. jugoslovanski trienale EKO, 1988, projekt arhitekta Ire Zorka. Foto: UGM
3. jugoslovanski trienale EKO, 1988, projekt arhitekta Ire Zorka. Foto: UGM

Trienale je bil ustanovljen leta 1980 v Mariboru in je v sedmih letih predstavil več kot tristo umetnikov z vsega sveta. Snovali so ga mednarodni selektorji in nagovarjali teme od okoljskih izzivov takratnega časa do poglobljenih družbenih problemov.

"Po premoru 15 let je tu nova edicija, ki bo postavila nove temelje in pravila za ta dogodek, ga spremenila v projekt izven galerijskega prostora, projekt združevanja idej in projekt odkrivanja potencialov, s programom, osredotočenim na mesto in mestno skupnost. S svojo prenovljeno edicijo trienale vstopa v prostor prve industrijske cone v mestu, v zapuščeno tovarno MTT, ki s svojo lego ob Dravi in bližino mestnemu središču kliče po naši pozornosti," so zapisali v UGM-u.

Napoved Mednarodnega trienala umetnost in okolje EKO 8