Utrinek z razstave del Paula Kleeja v Pinakoteki moderne umetnosti v Münchnu. Foto: EPA
Utrinek z razstave del Paula Kleeja v Pinakoteki moderne umetnosti v Münchnu. Foto: EPA

V Pinakoteki moderne umetnosti (Pinakothek der Moderne) v Münchnu so potrdili, da so odpustili enega od članov tehnične ekipe, ker se je izkazalo, da je v del postavitve, posvečen moderni in sodobni umetnosti, na lastno pest obesil sliko, ki jo je ustvaril sam. Dolgih osem ur so obiskovalci njegovo sliko tako lahko videli v istem kontekstu kot na primer platno Andyja Warhola.

51-letnik je svojo sliko v razstavni prostor dejansko pretihotapil, da "bi si zagotovil svoj veliki trenutek preboja," poroča časnik Süddeutsche Zeitung, ki se pri tem sklicuje na policijsko poročilo. "Zaposleni se dojema kot umetnika in je zelo verjetno svojo službo v tehnični ekipi muzeja videl samo kot način, kako doseči svoje pravo poslanstvo," je predstavnik muzeja povedal za britanski Guardian.

Zaradi svoje službe je imel moški dostop do galerijskih soban tudi zunaj delovnega časa. Varnostnikov zato ni posebej vznemirilo, ko je svojo sliko, ki meri 60 krat 120 centimetrov, obesil na sicer prazen hodnik v prvem nadstropju vzhodnega krila galerije.

Sliko pustili na steni do konca dne
Incident se je zgodil že 23. februarja, a je javnost zanj zvedela šele ta ponedeljek. V muzeju so potrdili, da je bila slika obešena navsezgodaj zjutraj, osebje pa jo je opazilo isti dan pozneje, ko je bil muzej že odprt za obiskovalce. "Sprejeta je bila odločitev, da bodo sliko pustili na steni, dokler je galerija odprta, in jo sneli šele po šesti uri zvečer, ko obiskovalcev ne bo več."

V muzeju so s storilcem že prekinili pogodbo o zaposlitvi ter mu prepovedali vstop v stavbo. Foto: Uradna spletna stran galerije
V muzeju so s storilcem že prekinili pogodbo o zaposlitvi ter mu prepovedali vstop v stavbo. Foto: Uradna spletna stran galerije

Skrivnostne umetnine ni "nihče posebej pohvalil"
V Pinakoteki kategorično zavračajo vsa vprašanja, povezana s slogom, temo in kakovostjo "infiltrirane" slike, češ da bi govorjenje o njej "samo še opogumilo morebitne posnemovalce". "Rečem lahko, da v povezavi z dodatkom od obiskovalcev nismo dobili nobenih pozitivnih povratnih informacij," je pripomnil predstavnik galerije.

V muzeju so s storilcem že prekinili pogodbo o zaposlitvi ter mu prepovedali vstop v stavbo. Primer preiskuje policija, a v resnici lahko storilcu očita le zelo majhno kršitev zakona: da je obesil sliko, je moral v steno zvrtati dve majhni luknji, kar spada pod uničenje tuje lastnine.

Pinakoteka moderne, ki stoji v münchenski muzejski četrti, se oglašuje s sloganom "Ena hiša, štirje muzeji": razstavlja namreč likovno umetnost, arhitekturo, oblikovanje in grafiko iz 20. in 21. stoletja. V svoji stalni zbirki imajo več kot 20 tisoč del, tudi dela Pabla Picassa, Maxa Beckmanna in Paula Kleeja.