"Ob gledanju ne spremljamo zgolj njenega gibanja, temveč postanemo pozorni na lastno telo, gibanje, dihanje, obračanje glave, odpiranje ust in vek – svoje nezavedne, morda celo nehotene premike," pojasnjuje kustosinja razstave Tia Čiček.

Foto: Galerija Škuc
Foto: Galerija Škuc

Najnovejši projekt, ki zaokrožuje avtoričino raziskovanje povezav, meja in ravnovesij med človeškim telesom, tehnologijo in astronavtiko, odpirajo danes v Galeriji Škuc.

Umetničino raziskavo je sprožil projekt, v katerem je računalnik prek nevronskih mrež učila pisanja poezije, izhajajoč iz teze, da je umetna inteligenca lahko avtonomno ustvarjalna in zmožna umetniškega ustvarjanja brez pomoči človeškega uma. "Med učenjem in pripravljanjem nevronskih mrež se je umetnica odločila, da omeji tematiko in določi bazo znanstvenih člankov na temo hidracije telesa in zdravega načina življenja," je o umetničinem projektu zapisala kustosinja.

Sorodna novica Avtoportret: 57 sekund z Valerie Wolf Gang

Kot ko astronavt prvič uzre Zemljo iz vesolja
Ob delu z umetno inteligenco je Valerie Wolf Gang opazila, da je tudi sama začela spreminjati svoj življenjski slog, kar je v obdobju dveh let vplivalo na njeno telo – spremenjeno fiziognomijo, način interakcije s svetom, bližnjimi in odnosom do vsakdanjih odločitev. Nekega dne se je prepoznala kot tujek v prostoru.

Učinek je po besedah Tie Čuček začela povezovati s pojavom, ko astronavt prvič uzre Zemljo iz vesolja. Tovrstno soočenje s premestitvijo od telesa/planeta namreč sproži enkratno kognitivno in telesno izkušnjo, ki jo umetnica vzporeja z lastnim vsakdanom – ko se ne prepozna v odsevu izložbenih oken.

Potek izgubljanja kilogramov in pridobivanja izjemne telesne pripravljenosti je znotraj umetniškega projekta, predstavljenega v prostorih Galerije Škuc, po besedah kustosinje drugotnega pomena – sama razstava izpostavlja dogajanje po njegovem zaključku, ki ga je zamejila s "krojenjem skafandra".

Krajine, nedoločljive, a z jasno zahodnoevropsko konotacijo
"Ključen element razstavljenih posnetkov so tudi krajine, nedoločljive, a z jasno zahodnoevropsko konotacijo. Niso zgolj kulise, ampak skozi naravne pojave in življenje v njih performirajo skupaj z umetničinim telesom in njenim na novo ukrojenim skafandrom, ki zastavlja nove meje dojemanja snovnosti in navideznosti,"
je še zapisala Tia Čiček.

Valerie Wolf Gang (1990) je intermedijska umetnica, režiserka, videastka, transdisciplinarna umetniška raziskovalka in pedagoginja. Raziskuje odnos med človekom in tehnologijo, sodeluje v mednarodnih raziskovalnih organizacijah, svoja dela pa razstavlja doma in v mednarodnem prostoru. Je ustanoviteljica UV Arthouse, ki ustvarja eksperimentalne filme, videoinstalacije in raziskuje področje uporabe novih medijev.

Razstava je na ogled do 21. julija.