Veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj. Foto: BoBo
Veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj. Foto: BoBo
Sorodna novica Ministrstvo: Strokovna komisija je presojala le o prenosu razstave iz Rima

K odpoklicu je poslanec Levice državni zbor (DZ) pozval, ker da je veleposlanik Tomaž Kunstelj poskušal preprečiti sodelovanje Zdenke Badovinac in Moderne galerije pri razstavi z rimskim muzejem MAXXI.

Sorodna novica New York Times o kadrovskih menjavah v kulturi: To je kulturna vojna

Vlada v odgovoru poslancu Vatovcu obžaluje raven razprave v javnosti v zvezi z razstavo Večje od mene, junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije, ki naj bi bila letos postavljena v Nacionalnem muzeju sodobne umetnosti 21. stoletja MAXXI. Vlada hkrati zavrača vrednostne ocene, ki jih del politike namenja veleposlaniku Kunstlju.

Kot navaja vlada, naslov in koncept razstave kažeta na vključevanje umetnikov in umetnosti iz držav nekdanje Jugoslavije, zato v poročilu veleposlaništvo ocenjuje, da razstave ne more podpreti in promovirati v tujini le Slovenija. To še posebej velja za leto, v katerem Slovenija praznuje 30. obletnico samostojnosti in ki je priložnost za promocijo in uveljavljanje slovenske ustvarjalnosti in umetniške odličnosti v svetu.

Sorodna novica Umetniki o aferi z razstavo v Maxxiju: "Nacionalistični diskurz je nevreden veleposlanikove misije"

Vlada: Razstavo bi države naslednice morale pripraviti skupaj

V predlaganem formatu in z omenjenim naslovom bi razstava namreč spadala v skupen projekt držav naslednic, pri čemer bi si države sorazmerno razdelile stroške in prispevale sorazmerni del umetniških del, menijo v vladi.
Razstava po mnenju vlade prav tako ne more biti del kulturnopromocijskega programa zaznamovanja okrogle obletnice državnosti ali programa slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja. Kot poudarjajo v vladi, Kunstelj zelo dobro opravlja delo veleposlanika, o čemer priča tudi pomemben napredek v odnosih z Italijo, tudi na področju dvostranskega sodelovanja v kulturi.

Sorodna novica MZZ ogorčen nad vrednostnimi ocenami dela politike Kunstlju

Razkrita depeša

Slovenski veleposlanik v Rimu je v depeši, ki jo je prejšnji mesec razkril tednik Mladina, izrazil nasprotovanje razstavi, in sicer predvsem zato, ker da je projekt povezan s tematiko nekdanje Jugoslavije in bi bila zato podpora razstavi v letu, ko Slovenija praznuje 30. obletnico osamosvojitve, neprimerna.

V Levici menijo, da je skušal Kunstelj s tem "onemogočati avtonomijo, delo in mednarodno sodelovanje" Badovinčevi, ki je ugledna in mednarodno priznana strokovnjakinja. Kunstljevo dejanje označujejo v Levici za "precedens brez primere".