Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik

Interpelacijo zoper kulturnega ministra Simonitija je prejšnji teden napovedal Dejan Prešiček iz SD-ja, ki je dejal, da bo to verjetno "eno največjih daril", ki jih lahko dajo slovenski kulturi. Vlada namreč s svojimi dejanji po Prešičkovem mnenju ogroža vitalna področja v državi.

Deseterica točk interpelacije zoper "nekulturnega ministra"

Očitke iz interpelacije je na novinarski konferenci predstavil poslanec Matjaž Nemec (SD). ”Zaradi odgovornosti ministra za neučinkovito ukrepanje pri omejevanju in odpravi posledic popolne blokade dela in izvajanja storitev na področju kulture, zaradi omejevalnih ukrepov boja proti epidemiji covida-19, zaradi odgovornosti ministra za napade na svobodo in neodvisnost novinarskega dela ter poskus omejevanja neodvisnosti in pogojev za delo javnega servisa RTV Slovenija in Slovenske tiskovne agencije," je najprej navedel Nemec.

Simonitiju očitajo, da je kot minister odgovoren za zadrževanje izplačil finančnih sredstev za opravljeno delo na področju filma in filmske produkcije in za deložacijo najemnikov prostorov na lokaciji Metelkova 6 v Ljubljani ter politični odvzem statusa samozaposlenega v kulturi.

Interpelacijo so vložili tudi zaradi "odgovornosti ministra za retrogradno vodenje kulturne politike in suspenz socialnega dialoga, zaradi odgovornosti ministra za politično kadrovanje v javnih kulturnih ustanovah, zaradi odgovornosti ministra za nespoštovanje ustavnega načela delitve Cerkve od države". Kot zadnjo, torej deseto, točko interpelacije Simonitiju očitajo tudi odgovornost za nepripravo nacionalnega programa za kulturo (NPK), je sklenil poslanec SD-ja Matjaž Nemec.

Interpelacija zoper kulturnega ministra je tretja interpelacija, vložena v zadnjih dveh tednih. Stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so namreč ta teden vložile tudi interpelacijo zoper ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, pred dvema tednoma pa interpelacijo zoper ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja. V mandatu aktualne vlade so bile sicer lani vložene še tri interpelacije. Uspešno sta ju prestala gospodarski minister Zdravko Počivalšek in notranji minister Aleš Hojs, medtem ko DZ o interpelaciji zoper kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec ni glasoval, saj je predtem odstopila.

"Ministrstva za kulturo ne more voditi nekdo, ki kulturo sovraži"

Po besedah predsednice odbora za kulturo DZ-ja Violete Tomić (Levica) je minister za kulturo kriv za nemogoč položaj samozaposlenih v kulturi, saj "jih samovoljno briše iz razvida samozaposlenih in se sam odloča, komu bo plačeval prispevke in komu ne. Kriv je za popolno uničenje slovenskega filma, saj filmarji že več kot eno leto ne dobijo denarja, plačila za že opravljeno delo, kaj šele, da bi lahko načrtovali nove projekte". Simoniti je po njenih besedah zelo uspešne in mednarodno priznane menedžerje v kulturi zamenjal s "svojimi nesposobnimi in nekredibilnimi strankarskimi aparatčiki".

Glede nespoštovanja ustavnega načela delitve Cerkve od države je poslanka Levice dejala, da je Simoniti "najprej verske uslužbence – ki so uslužbenci največje korporacije na svetu in ne plačujejo davkov v Sloveniji, kjer so največji veleposestniki – izenačil s samozaposlenimi v kulturi, zdaj pa jim je ta vlada dala še večje bonitete kot tem, ki delajo, plačujejo davke in se trudijo za slovensko kulturo. In to vse iz proračuna za kulturo."

Uničenje medijske krajine pa mu očitajo, ker je "molčal, ko so se dogajali pritiski na javno RTV SLO in STA, čeprav mediji spadajo pod njegov resor". "In navsezadnje – kriv je za svoj cinični, arogantni in sovražni odnos do vseh ustvarjalcev v kulturi in navsezadnje tudi do odjemalcev kulture," je še dejala poslanka Levice.

Minister za kulturo Vasko Simoniti je tretji minister, zoper katerega je bila v zadnjih dveh tednih sprožena interpelacija. Foto: BoBo
Minister za kulturo Vasko Simoniti je tretji minister, zoper katerega je bila v zadnjih dveh tednih sprožena interpelacija. Foto: BoBo

Interpelacija kot darilo kulturnemu prazniku

"Kulturna politika pod taktirko aktualne vlade nima vizije razen prizme strankarske ideologije vladajoče SDS, nima ne etike ne moralnih načel, kulturni minister od samega začetka nastopa funkcije izvaja uničevalne manevre, pogubne za kulturo ter njene ustvarjalce in ustvarjalke. Namesto vloge zaščitnika kulture in njenega državnega 'mecena' se minister Simoniti poslužuje metode maščevanja, izločanja in eksekucije vseh umetniških in kulturnih sfer, ki so po svoji naravi razsvetljenske, progresivne, modernistične in avantgardne, ki so v temelju proizvod humanizma in svobode," lahko preberemo v besedilu interpelacije.

Zaradi vsega navedenega v opoziciji menijo, da kulturnikom in uporabnikom ne moremo dati večjega darila ob letošnjem kulturnem prazniku, kot je ta interpelacija z željo, da ta minister, ki mu pravijo tudi nekulturni minister, končno odide. Ministrstva za kulturo ne more voditi nekdo, ki kulturo sovraži, je sklenila Violeta Tomić.

Kot so zapisali v interpelaciji, zdajšnji vladi in ministru Simonitiju
Kot so zapisali v interpelaciji, zdajšnji vladi in ministru Simonitiju "najbolj ustreza prav delovanje zunaj institucionalnih okvirjev, brez 'nepotrebnih' dolgoročnih usmeritev". Kot so navedli, je to "namreč izvrstna podlaga za uresničevanje samovolje in vodenje kulturne politike po kulturnem programu stranke SDS, pri pisanju katere je sodeloval prav minister Simoniti". Foto: Radio Slovenija

Ministru pri spodkopavanju javnega interesa "pomagajo tudi strankarska trobila"

Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) je poudarila, da v stranki menijo, da mora nekulturni minister oditi, ker krši vse splošno sprejete družbene in civilne norme ter krši zakonodajo. "Ne zna se kulturno vesti, ne spoštuje niti DZ-ja niti drugače mislečih in izključuje dialog z vsemi, ki ne mislijo kot on. Raje kot dialog uporablja politiko represije, kaznovanja brez ministra vrednih pojasnil in s prozorno argumentacijo."

Sorodna novica Analiza dogajanja v kulturi razgalja širše stanje stvari v naši družbi

Dodala je, da ima Simoniti na položaju ministra samo en cilj – prihodnost slovenske kulture mora biti po okusu ene stranke, torej SDS-a. Po mnenju poslancev LMŠ-ja Simoniti pri tem uporablja izjemno nevarne in mnogokrat zakonsko sporne strategije, ki spodkopavajo javni interes. "Pri tem pa ministru pomagajo tudi strankarska trobila. Ves čas v družbi išče in ustvarja razdor, čeprav s tem krši tako človekove pravice kot svoboščine in najpomembneje: krši tudi zakonodajo," je še dodala Lidija Divjak Mirnik.

Poslanka je sklenila z besedami, da je Simoniti prav tako odgovoren za načrtno uničevanje in finančno hiranje neodvisnih medijev ter za stopnjevanje političnega pritiska na neodvisne medije s ciljem obračunanja z neposlušnimi mediji in za politično kadrovanje, med drugim z namenom nadzora in prirejanja novic, kar počasi vodi v orbanizacijo.

"Kot da bi bil minister proti kulturi"

V interpelaciji navajajo tudi, da so opozicijske stranke in strokovna združenja pri sprejemanju zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic na vlado in ministra za kulturo večkrat naslovili konkretne predloge za omilitev posledic epidemije za najbolj prizadeti sektor v kulturi, odgovori ministra in njegove ekipe pa so od spomladi naprej šli v smeri zanikanja ali pa nerealnih in neizvedljivih predlogov.

Marko Bandelli (SAB) je tako opomnil, da osmi protikoronski sveženj (PKP 8) ni vseboval ukrepov za kulturo. "Celo sam sem v imenu stranke SAB predlagal bone za kulturo, kar pa ni bilo upoštevano. V vseh osmih svežnjih je kultura kot neki stranski tir," je dejal in dodal, da minister ves čas sprejema enostranske in škodljive rešitve. "Kot da bi bil minister proti kulturi, in ne minister za kulturo. In to je tukaj temelj vsega – kultura temelji na svobodi izražanja, vlada pa ves čas sprejema odločitve, ki to ogrožajo," je sklenil Bandelli.

Ministrstvo: Interpelacija kot priložnost za predstavitev dosežkov

Na ministrstvu za kulturo so v odzivu za STA zapisali, da interpelacije uradno še niso prejeli, ko pa jo bodo, bodo vse očitke skrbno preučili in nanje tudi argumentirano odgovorili. "Objav o interpelaciji v medijih pa ne moremo komentirati," so zapisali.

Na ministrstvu so sicer že ob napovedi SD-ja, da bodo vložili interpelacijo, zapisali, da jim bo ta omogočila, da predstavijo vse dosežke preteklih desetih mesecev, ki jih je zaznamovala pandemija covida-19. Kot menijo, se je stanje v kulturi v času ministrovanja Simonitija izboljšalo.

Že tretja interpelacija v dveh tednih

Interpelacija zoper kulturnega ministra je tretja interpelacija, vložena v zadnjih dveh tednih. Stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so namreč ta teden vložile tudi interpelacijo zoper ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec, pred dvema tednoma pa interpelacijo zoper ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja. V mandatu aktualne vlade so bile sicer lani vložene še tri interpelacije. Uspešno sta ju prestala gospodarski minister Zdravko Počivalšek in notranji minister Aleš Hojs, medtem ko DZ o interpelaciji kmetijske ministrice Aleksandre Pivec ni glasoval, saj je pred tem odstopila.

Interpelacija zoper ministra Simonitija