V danskem muzeju Kunsten so delo Vzemi denar in beži kljub vsemu razstavili. Foto: EPA
V danskem muzeju Kunsten so delo Vzemi denar in beži kljub vsemu razstavili. Foto: EPA

Muzej moderne umetnosti Kunsten v Aalborgu je pričakoval poustvaritev umetniškega dela Znajdi se, ki ga je priznani danski umetnik Jens Haaning ustvaril pred desetletjem. Takrat je na dve platni prilepil bankovce v vrednosti povprečne letne plače na Danskem in v Avstriji, s stvaritvijo pa je pokazal na zapleteni odnos med umetnostjo in delom.

Sorodna novica "Konceptualna umetnost" – danski umetnik muzeju poslal prazno platno in obdržal denar

"Delo je v tem, da sem vzel njihov denar"
Muzej je ob naročilu izpred dveh let pričakoval poustvaritev tega umetniškega dela, a je nazaj dobil le dve prazni platni in umetnikovo obvestilo, da je to novo delo konceptualne umetnosti, ki ga je povedno naslovil Vzemi denar in beži. Haaning je namreč obdržal okoli 500.000 danskih kron (okoli 67.000 evrov), ki mu jih je vnaprej nakazal muzej, da bi jih med drugim vdelal v svojo novo umetnino. "Delo je v tem, da sem vzel njihov denar," je utemeljil svojo potezo.

Po dolgi pravni bitki, v kateri si je muzej prizadeval za vrnitev denarja, je sodišče v Københavnu zdaj naložilo 58-letnemu Haaningu, da muzeju povrne 492.549 kron. Ta številka ustreza vsoti, ki mu jo je nakazal muzej, odštevši umetnikov honorar in stroške montaže, piše BBC.

Razburjeni kustosi in nekoliko razburjen, a nasmejan direktor
Direktor muzeja Lasse Andersson je dejal, da se je glasno nasmejal, ko je leta 2021 prvič videl prazni platni, in se odločil, da bodo deli vseeno razstavili. "Razburil je moje kustose in tudi mene je nekoliko razburil, vendar sem se tudi nasmejal, ker je bilo res šaljivo," je povedal leta 2021 za BBC-jevo oddajo Newsday.

Haaning je po razglasitvi sodbe za danski medij DR dejal, da se na odločitev sodišča ne namerava pritožiti. "To je bilo dobro za moje delo, vendar me tudi postavlja v neobvladljivo situacijo, ko pravzaprav ne vem, kaj naj naredim," je dejal. Za TV2 Nord pa je povedal, da je muzej zaradi odmevnosti, ki je prišla z afero, zaslužil "veliko, veliko več" denarja, kot ga je vložil.