Predstava z naslovom Vikingi: Pesem severnih morij je nastala v režiji Maruše Kink, premierno jo bodo uprizorili v četrtek, z malo sreče pa so vstopnice za ogled lahko tudi vaše.

Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž

Premiera gledališke predstave, ki je nastala v produkciji Zavoda Margareta Schwarzwald in Cankarjevega doma, bo v četrtek, 29. februarja, ob 18.00 v Štihovi dvorani, namenjena pa je mladim od 10. leta starosti.

Kako so Vikingi postali najbolj izurjeni in drzni pomorščaki svojega časa? Od malih nog so jih vzgajali, kako biti močni in samozavestni. Vikinški otroci so se vsak dan posvečali plezanju, teku, rokoborbi, plavanju, veslanju in jahanju, da so odrasli v bojevnike, pomorščake in trgovce, ki so pomembno zaznamovali evropski srednji vek.

Premiera predstave Vikingi: Pesem severnih morij

Vikingi od nekdaj burijo otroško domišljijo. Z vsemi legendami, povezanimi z njihovo mitologijo, razvejano v devet vzporednih svetov. Vsak od njih je naseljen z nenavadnimi bitji – in le enega od njih, Srednji svet, naseljujejo ljudje.

Katere zgodbe starši pripovedujejo svojim malim Vikingom, da jih utrdijo za življenje v krajih z dolgimi, mrzlimi zimami, ki prinesejo s seboj tudi dolge polarne noči? Kako se veselijo? Kako držijo skupaj? Kako pazijo drug na drugega? V devetih svetovih prebivajo bogovi – bog groma Thor, Odin, ki je glavni, Freja, boginja ljubezni, in Loki, najbolj zvit med njimi.

Kako do vstopnic?


V sodelovanju s Cankarjevim domom podeljujemo dva paketa dveh vstopnic za ogled predstave za mlade Vikingi: pesem severnih morij, ki bo v četrtek, 29. 2., ob 18.00.

Vse, kar morate storiti, je naslednje: na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si pošljite odgovor na vprašanje: kateri bog je bil v nordijski mitologiji na samem vrhu lestvice božanstev? Med pravilnimi odgovori, ki bodo prispeli do srede, 28. 2., do 10.00, bomo izžrebali po dva dobitnika dveh vstopnic.

Splošna pravila sodelovanja lahko preberete tukaj.

"Zgodb o divjih plovbah čez ocean, o vojni, boju, o ogromnem drevesu življenja in o devetih svetovih na njem, o krutih, a zato nič manj zabavnih pustolovščinah bogov, o velikanih in vilinih in škratih, o svetu ljudi, o neverjetnem pogumu in jezi ter zakaj sta oba tako zelo pomembna. Zgodb o tem, kako se je vse začelo in kako se bo vse končalo; ja, Vikingi vedo, da se bo nekoč prav vse končalo in to jih ne odvrača od poguma, radovednosti, večnega boja in dogodivščin. Ravno zato jih občudujem," pravi o Vikingih igralka Ivana Percan Kodarin.

Upodobitev Vikingov iz ok. leta 1100. Foto: Wikipedia
Upodobitev Vikingov iz ok. leta 1100. Foto: Wikipedia

V predstavi vidimo še Nejca Jezernika, ki mu je bila nordijska mitologija od nekdaj zanimiva. "Kmalu po začetku vaj smo začeli raziskovati nordijsko mitologijo in zgodovino, pri čemer sem ugotovil, kako čudovito bogata in zanimiva je. Verjamem, da smo nekako vsi seznanjeni z njo, ker je veliko svetovno uspešnih avtorjev uporabilo delčke njihove zgodovine in mitologije kot izhodišče za svoje fantazijske svetove," pravi.

Ker vsak od nas premore moč za premagovanje življenjskih ovir
Kot je še povedal, v predstavi popeljejo skozi popotovanje devetih svetov, od katerih v vsakem spoznamo del nordijske mitologije in zgodovine Vikingov samih. Mislim, da nam je ta košček njihove bogate zgodovine uspelo predstaviti duhovito in poučno. Upam, da bodo gledalci in gledalke odšli iz dvorane s spoznanjem, da se v vsakem od nas skriva moč za premagovanje življenjskih ovir. Poleg njiju v predstavi igra še Mojka Končar.

Scenografijo in kostumografijo podpisuje Vasilija Fišer, koreografinja je Ana Pandur. Svetlobo je oblikoval Jaka Varmuž, avtorica glasbe je Veronika Kumar, izvršna producentka pa Mija Špiler.