Nagrado mu je v sredo izročil režiser Gaspar Noe, predvajali pa so tudi lavreatov v Cannesu prikazan film Crimes of the Future.

Cronenberg je med drugim režiral filme, kot so Muha (1986), Smrtonosna dvojčka (1988) in Trk (1996). Foto: EPA
Cronenberg je med drugim režiral filme, kot so Muha (1986), Smrtonosna dvojčka (1988) in Trk (1996). Foto: EPA

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP je nagrajen za vseživljenjsko preučevanje temne plati duše.

Ob prejemu nagrade je 79-letni režiser povedal, da je nekoč mislil, da nagrada za življenjsko delo sporoča: "Čas je, da prenehaš, posnel si dovolj filmov ... je način, kako mi povedati: 'Basta, nehaj.'." Danes pa je spoznal, da je nagrada "na festivalu s tako bogato zgodovino, ki se podeljuje v tako lepem mestu", spodbuda, da posname še več filmov, so njegove besede povzeli na festivalski spletni strani.

Njegov zadnji film Crimes of the Future prinaša distopično zgodbo o prihodnosti, v kateri se ljudje kirurško spreminjajo zaradi estetskih in spolnih užitkov. Kot je poudaril režiser, "pri svojem delu ne želi do skrajnih meja potisniti gledalcev, temveč sebe". Cronenberg je med drugim režiral filme, kot so Muha (1986), Smrtonosna dvojčka (1988) in Trk (1996).

Poleg Cronenberga je častno festivalsko nagrado donostia letos prejela še francoska igralka Juliette Binoche. Letošnji festival v baskovskem San Sebastianu poteka v 70. izdaji od 16. septembra, sklenil pa se bo v soboto. Na čelu letošnje žirije najpomembnejšega filmskega festivala v Španiji je ameriška igralka Glenn Close.

Filmi na festivalu se potegujejo za zlato školjko, nagrado, ki so jo poimenovali po obliki zaliva, v katerem stoji to baskovsko mesto. Žirija bo podelila zlato školjko za najboljši film, srebrne školjke za režijo, najboljšo glavno vlogo in najboljšo stransko vlogo ter nagradi žirije za fotografijo in scenarij. Nagrade bodo razglašene in podeljene na sobotni sklepni slovesnosti festivala.

Najpomembnejši filmski festival v Španiji
Mednarodni filmski festival v San Sebastianu je najpomembnejši filmski festival v Španiji. Ustanovljen je bil leta 1953 in je bil v začetnih letih posvečen zgolj španskemu filmu, nato pa se je uveljavil kot ena najpomembnejših mednarodnih filmskih prireditev na svetu. Leta so na njem gostovala velika filmska imena, kot so Alfred Hitchcock, Bette Davis in Lana Turner. Nagrada zlata školjka pa je dobila ime po obliki zaliva, v katerem stoji mesto v Baskiji.