Teden splošnih knjižnic se je razširil iz Dneva splošnih knjižnic, ki ga slovenske splošne knjižnice od leta 2002 vsakoletno zaznamujejo 20. novembra. Foto: Združenje splošnih knjižnic
Teden splošnih knjižnic se je razširil iz Dneva splošnih knjižnic, ki ga slovenske splošne knjižnice od leta 2002 vsakoletno zaznamujejo 20. novembra. Foto: Združenje splošnih knjižnic

Zaradi epidemiološke situacije je združenje dobitnike razglasilo na svoji spletni strani in tudi podelitev nagrad, ki so jo pripravili deveto leto zapored, je bila v virtualni obliki.

Nagrade za najboljše projekte, ki na poseben in inovativen način zbližujejo knjige in bralce, so prejele Mariborska knjižnica za projekt Podcasti ABC bralne pismenosti, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto za projekt 24-urna izposoja naročenega knjižnega gradiva in Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik za projekt Kamniška literarna transverzala.

Mariborska knjižnica na inovativen način prek podcastov ozavešča strokovno in splošno javnost o pomenu bralne pismenosti in bralne kulture v širšem javnem prostoru.

Projekt novomeške knjižnice omogoča uporabniku 24-urno izposojo naročenega knjižnega gradiva neodvisno od lokacije ter delovnega časa knjižnice.

Kamniška literarna transverzala pa je voden pohod, na katerem udeleženci spoznavajo določeno okolje, kulturne in naravne znamenitosti ter osebnosti, ki izhajajo iz tega okolja in uporabnikom omogoča drugačno izkušnjo knjižnice, lahko preberemo v utemeljitvi.

Posebne pohvale v Lenart, Ormož in Radlje ob Dravi
Komisija je posebno pohvalo izrekla še projektom Knjižnice Lenart, Knjižnice Franca Ksaverja Meška Ormož in Knjižnici Radlje ob Dravi.


Nagrajence in njihove projekte, ki jih je komisija izbrala med petnajstimi prijavami, so podrobneje predstavili na spletnem dogodku:

Teden splošnih knjižnic

Znova pretežno virtualno dogajanje
Splošne knjižnice sicer vsakoletno v novembru organizirajo Teden splošnih knjižnic, s katerim nagovarjajo obiskovalce in prebivalce v lokalnih skupnostih ter tudi tiste, ki v knjižnice (še) ne zahajajo. Teden splošnih knjižnic je tako namenjen različnim dogodkom za dvig bralne pismenosti.

Letos poteka med 15. in 20. novembrom, vendar dogodke letos drugo leto zapored zaznamuje epidemija in v veliki meri potekajo virtualno.