Utrinek z lanskega festivala. Foto: BoBo
Utrinek z lanskega festivala. Foto: BoBo
Festival, ki nosi ime po jami Vilenica, vsako leto pritegne veliko število obiskovalcev. Foto: BoBo
Krasznahorkai je znan po svojih kritiško priznanih, a zahtevnih postmodernističnih romanih z distopičnimi in melanholičnimi temami. Foto: Literatova spletna stran
Pisatelj in režiser Marko Sosič se je rodil leta 1958 v Trstu, leta 1984 pa je diplomiral na zagrebški akademiji za gledališko in filmsko umetnost. Med drugim je bil več let umetniški vodja Primorskega dramskega gledališča v Novi Gorici in umetniški vodja ter ravnatelj Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Foto: Festival Vilenica/Agnese Divo

V Sežani se bosta na literarnem popoldnevu ob 17. uri predstavila književnika Fiston Mwanza Mujila (DR Kongo, Avstrija) in Ludwig Hartinger (Avstrija, Slovenija), v Pliskovici pa Josip Osti (BiH, Slovenija) in Stanislava Repar (Slovaška, Slovenija). V Tomaju bo dve uri pozneje potekalo pesniško branje ob 110. obletnici rojstva Srečka Kosovela, na katerem bodo poleg Ostija in Reparjeve sodelovali še Ines Cergol, Magdalena Svetina Terčon in Mile Pešorda (BiH, Hrvaška).

V Trstu bo mogoče spoznati letošnjega vileniškega nagrajenca - Laszla Krasznahorkaija, ki velja za enega najbolj prepoznavnih sodobnih madžarskih avtorjev, v Ljubljani pa se bodo predstavili Roman Simić Bodrožić (Hrvaška), Alek Popov (Bolgarija) in Patrick deWitt (Kanada, ZDA).

Štajerska prestolnica bo na predvečeru Vilenice gostila Gabrielo Babnik in Lindo Spalding (ZDA, Kanada), v Celju pa se bodo predstavili avtorji iz Luksemburga: Guy Helminger, Nico Helminger, Alexandra Fixmer in Pol Sax. Tudi sicer je v središču letošnje Vilenice književnost Luksemburga.

Predvečer bosta v Trbovljah sooblikovala Tone Peršak in Andrej Nikolaidis (BiH, Črna gora), v Kopru pa Ivan Antić (Srbija, Slovenija), Erica Johnson Debeljak (ZDA, Slovenija), Franco Juri (Slovenija, Italija) in Lajos Bence (Slovenija, Madžarska).

Moto letošnjega festivala je Iz jezika v jezik. "Na Vilenici bo letos odmevalo prek 20 jezikov 44 avtorjev iz evropskih un drugih držav, ki bodo nastopili na dogodkih v Ljubljani, Sežani, Mariboru, Celju, Kopru, Trbovljah, Obiljah, na Štanjelu, v Pliskovici, Lokvi, Lipici, Tomaju, Repnu, v Trstu in seveda v jami Vilenica," je za radijsko oddajo Kulturnice na Valu 202 dejala programska vodja festivala Maja Kavzar Hudej.

Kot je še dejala, s predvečeri vabijo na Kras, kjer so vizionarsko poetične misli Srečka Kosovela ob obletnici njegovega rojstva še prav posebej žive in aktualne. Letos prvič bo otvoritev festivala v kulturnem centru Krasa, Kosovelovem domu v Sežani, kjer bo posebne pozornosti deležen slovenski avtor v središču, Tržačan Marko Sosič. Letošnjo pisateljsko štipendijo srednjeevropske pobude za mlade avtorje bo prejel Mirko Božić iz Mostarja, podelili pa mu jo bodo na jutrišnji otvoritvi festivala, je še dejala programska vodja.

Nagrajenec letošnjega festivala Vilenica je Laszlo Krasznahorkai, eden najbolj prepoznavnih sodobnih madžarskih avtorjev svetovnega formata. Melanholično in saturnovsko obarvana Krasznahorkaijeva poetika bralca z neverjetno lahkostjo potegne v najgloblje labirinte človeškega bivanja, je članica strokovne žirije Jutka Rudaš zapisala v obrazložitvi. Med njegova temeljna dela se uvrščajo Satanov tango, Melanholija upora ter Vojna in vojna, v njih pa mojstrsko oriše koreografijo pasti, anatomijo uničenja, apokaliptično vizijo sveta. Pokrovitelj nagrade vilenica v vrednosti 10.000 evrov je podjetje Riko.

Komu nagrada kristal vilenica?
Osrednji strokovni program letošnje Vilenice predstavlja strokovna miza, ki se bo letos ukvarjala z vprašanjem izbire literarnega jezika pisatelja, ki so razpeti med več jezikovnih domovin. Mednarodna žirija v sestavi gostov festivala bo med avtorji, ki se bodo predstavili v zborniku Vilenica in na literarnih branjih, ponovno izbrala dobitnika nagrade kristal vilenica, ki ga bodo podelili na matineji v Štanjelu. Lani je nagrado prejela Ukrajinka Tanja Maljarčuk.