Foto: Versopolis
Foto: Versopolis

Versopolis je mednarodni projekt pod vodstvom Beletrine, ki promovira glasove uveljavljajočih se pesnikov in pesnic. S spletno prisotnostjo želijo zajeti dogajanje na področju pisanja sodobne evropske poezije v nastajanju.

Projekt, ki poteka od leta 2014, letos drugič prireja svetovni digitalni sejem poezije Poetry Expo 2024, na katerem gostijo spletne dogodke in predstavljajo projekte več kot 90 organizacij, festivalov in posameznikov, ki predstavljajo pesniške dosežke različnih narodov, kultur in jezikov.

Na spletni strani objavljajo pesmi, videe branja, filmske premiere
Letošnji Poetry Expo poteka pod sloganom Versing Futures: Unraveling Unity Through Poetry (Kovanje verzov prihodnosti: Razpletanje enotnosti skozi poezijo). "Na Poetry Expu 2024 si prizadevamo ustvariti prostor, ki spodbuja svobodno izražanje, deli skupne in individualne dosežke v kulturi in literaturi ter odpira dialog o ključnih vprašanjih. Naših na novo izbranih pet osrednjih tem se bo osredotočalo na podteme, kot so podnebna kriza in poezija, tehnološke inovacije v literaturi, pripovedi o duševnem zdravju v poeziji, literatura kot orodje za socialno enakost ter svetovna enotnost in kolektivne prihodnosti," je zapisal koordinator platforme Versopolis Aljaž Koprivnikar. Otvoritveni dogodek je letos potekal v obliki podkasta, v katerem so sodelovali kustosa in organizatorja obeh sezon festivala Marko Pogačar in Pep Olona ter moderator Versopolisovega podkasta Mitja Drab.

Povezava na literarno platformo Poetry Expo 2024, kjer bodo objavljeni prispevki letošnjega digitalnega sejma.

Lani podobno število sodelujočih na digitalnem sejmu
Po podatkih Beletrine je digitalni sejem poezije lani obiskalo 142.000 ljudi z vsega sveta. Ti so v času sejma več kot 20.000-krat obiskali spletno mesto projekta, največ iz ZDA, Slovenije, Velike Britanije, Nemčije, Grčije, Belgije in Italije. Gostili so 96 dogodkov in projektov 88 organizacij, festivalov in posameznikov s festivalov, kot sta European Poet of Freedom Festival in Ledbury Poetry Festival, PEN center Armenije, San Miguela in druge institucije.

V okviru festivala je bil razglašen tudi dobitnik prestižne nagrade homer, ki jo je posthumno prejel estonski pesnik Jaan Kaplinski, izdali pa so tudi dve antologiji Versopolis s fokusom na sodobni grški poeziji in ustvarjanju pesnic iz Latinske Amerike.