Pobudniki Akcije za kulturo so decembra 2020 stavbo ministrstva za kulturo polepili s podobami Zlatana Čordića - Zlatka, ki mu usta zapira vrsta imen, tudi ime ministra Simonitija. Foto: Facebook / Janez Zalaznik
Pobudniki Akcije za kulturo so decembra 2020 stavbo ministrstva za kulturo polepili s podobami Zlatana Čordića - Zlatka, ki mu usta zapira vrsta imen, tudi ime ministra Simonitija. Foto: Facebook / Janez Zalaznik
Sorodna novica Odzivi na Zlatkov izbris: Gre za nasilje države nad kritičnim posameznikom

Policista z Oddelka za gospodarsko kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana sta na Maistrovi ulici zbirala informacije o domnevnem kaznivem dejanju, povezanem z izbrisom Zlatana Čordića - Zlatka iz razvida samozaposlenih v kulturi in s prenehanjem pravice do plačila prispevkov za socialno varnost, so v sporočilu ja javnost potrdili na ministrstvu za kulturo.

Sum zlorabe uradnega položaja
Po njihovih navedbah naj bi policista zanimale podrobnosti o tem, kdo na ministrstvu je napisal odločbo, s katero se je Čordiću odvzel status samozaposlenega v kulturi, ali so se z odločbo vsi na ministrstvu, vključno s pravno službo, strinjali in ali je kdo na ministrstvu o odločbi imel pomisleke. Povedala sta, da preiskujeta sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, in sicer na podlagi anonimne prijave, postopek pa vodi okrožno državno tožilstvo. Kdo je kaznivega dejanja osumljen, nista želela komentirati, so še zapisali na ministrstvu.

Sorodna novica Zlatko: Upravno sodišče je odpravilo odločbo o izbrisu iz registra samozaposlenih

Po mnenju ministrstva so bili žrtve državni uslužbenci
Na ministrstvu zdaj pojasnjujejo, da Čordić "nikoli ni izgubil pravice do plačevanja prispevkov za socialno varnost". Obenem pa ocenjujejo, da je po drugi strani "ministrstvo doživelo cel kup organiziranih zastraševalnih napadov na stavbo in uslužbence". In sicer: "Ulica pred ministrstvom je bila večkrat blokirana, tako da uslužbenci nismo mogli nemoteno domov, stavba ministrstva je bila večkrat popisana z grafiti, pred ministrstvom so znani storilci postavili krvave mize in stole z imeni ministra in uslužbencev ministrstva. Gospod Čordić pa je povrhu vsega s smrtjo grozil uslužbenki ministrstva. Preseneča nas, da je vsakega od teh primerov tožilstvo spregledalo."

V zaključku izjave za javnost ocenjujejo, da je preiskava "nedopusten poseg v neodvisnost uradništva, ki je postopek začelo po uradni dolžnosti in v skladu z vsemi strokovnimi merili", hkrati pa "posmeh pravni državi", češ da tožilstvo nikoli ni dovolj resno jemalo groženj ministru in uslužbencem na ministrstvu.

Na ministrstvu so konec leta 2020 glede predčasnega izbrisa poudarjali, da 88. člen zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo določa, da se samozaposleni
Na ministrstvu so konec leta 2020 glede predčasnega izbrisa poudarjali, da 88. člen zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo določa, da se samozaposleni "lahko kadar koli po uradni dolžnosti izbriše iz razvida", če ministrstvo "ugotovi, da več ne izpolnjuje pogojev". Sicer postopek izbrisa v uredbi o samozaposlenih ni podrobno urejen. Foto: MMC RTV SLO/Matjaž Tavčar

Nezadostna obrazložitev
Da je prejel obvestilo o izbrisu iz razvida samozaposlenih v kulturi in prenehanju plačevanja prispevkov za socialno varnost, je Zlatko na Facebooku sporočil konec novembra 2020. V odločbi je pisalo, da naj bi s svojim javnim delovanjem bistveni del ustvarjalnega časa namenjal dejavnostim, ki niso povezane z opravljanjem dejavnosti, zaradi katere je bil vpisan v razvid.

Upravno sodišče je mesec dni pozneje odločbo odpravilo in zadevo vrnilo ministrstvu v ponovno odločanje. Ministrstvo namreč ni v ničemer obrazložilo, na podlagi katerih dejstev naj bi ugotovilo, da naj ne bi Čordić več izpolnjeval pogojev za vpis v razvid samozaposlenih v kulturi in posledično za pravico do plačila prispevkov za socialno varnost iz državnega proračuna.