Festival se bo 6. julija začel z Bachovim Pasijonom po Janezu v režiji Roberta Wilsona, poslovil pa se bo 26. avgusta. Foto: Festival Ljubljana
Festival se bo 6. julija začel z Bachovim Pasijonom po Janezu v režiji Roberta Wilsona, poslovil pa se bo 26. avgusta. Foto: Festival Ljubljana
Festival Ljubljana
Béjart Ballet iz Lozane bo 19. in 20. julija predstavil Le Presbytère! Balet za življenje. Foto: Festival Ljubljana
Festival Ljubljana
Preden se bo festival poslovil, se bo v Križanke vrnil Tomaž Panudr s Hamletom. Foto: Festival Ljubljana

V letu, v katerem praznujemo obletnici rojstev skladateljev Frederica Chopina in Gustava Mahlerja, bodo koncerti namenjeni tudi njuni glasbi. Festival bo 6. julija v Cankarjevem domu odprl Bachov Pasijon po Janezu v režiji Roberta Wilsona.

12. julija se bodo Križanke zabavale ob muzikalu, nastalem po kultnem istoimenskem filmu, Maratonci tečejo častni krog gostujočega beograjskega Gledališča na Terazijah.
Dva večera bo v Ljubljani gostoval Akademski državni balet Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga s predstavo Ano Karenino (14. julija ob 20. uri v Cankarjevem domu) in dan pozneje ob isti uri še z baletno predstavo Ruski Hamlet.

Münchenska filharmonija in svetovno znani solistični pevci 18. julija na oder Gallusove dvorane prinašajo Hydnovo delo Stvarjenje. Sledil bo večer baletne predstave Balet za življenje koreografa Mauricea Bejarta v izvedbi njegove baletne skupine iz Lozane ter s kostumografijo modne ikone Giannija Versaceja.

Festival bo gostil še Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga in maestra Valerija Gergijeva. 11. in 12. avgusta bo namreč v Gallusovi dvorani čas za Straussovo opero Žena brez sence, večer zatem pa bo namenjen koncertu s pianistom Denisom Macujevom. Izvajal bo glasbo Stravinskega, Prokofjeva in Ščedrina.

Pikova dama Čajkovskega v izvedbi mariborske operno-baletne hiše bo na programu Križank 22. julija. V naslovni vlogi bo nastopala Marijana Lipovšek. 29. julija pa bo na ogled novo koreografsko delo Edwarda Cluga Watching Others - Gledati druge, ki ga izvajajo ob Chopinovi glasbi.

Osemnajstič bo festival obiskal Vlado Kreslin; 20. avgusta bo nastopil na odru Križank.
Prav tja pa se bo vrnil tudi Tomaž Pandur, tokrat s predstavo Hamlet, ki ima rezerviran termin 24. avgusta.

Mladi virtuozi v mesecu kulture
Festival Ljubljana bo 10. februarja ob slovenskem kulturnem prazniku pripravil šesti koncert glasbenega cikla Mladi virtuozi, na katerem bosta nastopila avstrijska sopranistka Martina Hetzenauer in pianist Charles Spencer.