Prek teh raziskuje pogostost uporabe izbranih besed, odnose med njimi. V prostorih Galerije P74 je trenutno na ogled njena razstava z naslovom Zmerno do pretežno spremenljivo, ki je "dokument časa in konteksta, osebne zgodovine in duha generacije".

Lina Rica (1980) je intermedijska umetnica, ki deluje na področju konceptualne, eksperimentalne in novomedijske umetnosti. Foto: Galerija P74
Lina Rica (1980) je intermedijska umetnica, ki deluje na področju konceptualne, eksperimentalne in novomedijske umetnosti. Foto: Galerija P74

Skoraj paradoksalno se sliši, da je največja stalnica del Line Rice ravno obravnavanje spremenljivosti, minljivosti, so zapisali pri galeriji. Razstava ustvarja posebno poetično atmosfero, ki jo dosega prav s formalno estetiko razstavljenih del. Vsebina, ki stoji za njimi, same besede, ki jih vidimo in beremo, pa gledalca nagovarjajo, da se ustavi. Lahko še v kaj verjamemo? Na kaj se lahko zanesemo? To so vprašanja, ki jih zastavlja njena razstava.

Razstava ustvarja posebno poetično atmosfero, ki jo dosega prav s formalno estetiko razstavljenih del. Vsebina, ki stoji za njimi, same besede, ki jih vidimo in beremo, pa gledalca nagovarjajo, da se ustavi. Lahko še v kaj verjamemo? Na kaj se lahko zanesemo?

-

Delo Sleeping Beauty (2021) je sestavljeno iz več manjših kosov v formatu A4, ki skupaj tvorijo celotno podobo. "Dimenzija ustvarja občutek, kot da je pred nami pogled v ta prostor, da se galerija nadaljuje vanj. Fizična prisotnost in velikost ustvarjata vtis monumentalnosti. Fotografija kaže del arhitekturnega objekta v malem mestu Krvavica blizu Makarske," opisujejo v obrazstavnem besedilu.

Procesi trajnosti, spremenljivosti, minljivosti
Izbrana stavba ni naključna, hkrati pa povzema tudi druge opuščene stavbe iz omenjenega obdobja. Lina Rica se v svoji ustvarjalni praksi ukvarja s percepcijo časa, družbenimi procesi ter njihovimi vplivi na posameznika: s procesi trajnosti, spremenljivosti, minljivosti. Kot še pojasnjujejo v galeriji, je predstavnica generacije, ki je rojena v nekdanji Jugoslaviji in je v njej preživela otroštvo. Odraščala je v obdobju osamosvajanja držav, spremembe sistemov.

Nasproti monumentalne podobe je postavljeno minimalistično delo The Self (2021). Umetnica je po zgledu kompleta spominskih značk s portretom Josipa Broza – Tita v profilu, naredila lastno izdajo. Znotraj enega ovitka, kjer je z zlatimi črkami zapisano njeno ime, so tri značke – v zlati, srebni in bakreni barvi, le da je namesto Titovega portreta njena podoba.

Kaj sploh zaznamuje ta spominska značka?
"Gre za humorno gesto. Apropriacija oblike in njena zamenjava z lastno apelira na aktualno tendenco k individualizaciji, lastni promociji in trženju, kar se danes pretežno dogaja na spletu. Izbira formata, ki je materialen, čas, ki je potreben za izdelavo, tako na neki način nasprotuje tej težnji in zaznamuje možnost izdelave oprijemljive lastne podobe, postavljene v realen prostor. Hkrati postavlja vprašanje, ali bo referenca na včasih tako znano podobo, danes sploh še prepoznana in kaj sploh obeležuje ta spominska značka,"
pojasnjujejo v galeriji.

Projekt Line Rice v Galeriji P74 je na ogled do 5. oktobra.