Stojan Auer se bo najprej posvetoval s pravniki. Foto: BoBo
Stojan Auer se bo najprej posvetoval s pravniki. Foto: BoBo

Po besedah predsednika liste (LPR) Stojana Auerja so negativen odziv na njihovo referendumsko pobudo, za katero so zbrali nekaj več kot 200 podpisov, na neki način pričakovali. Tudi zato so se pred zahtevo za posvetovalni referendum o odloku o načinu opravljanja lokalne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode v Mestni občini Maribor odločili za nasvet občinskih strokovnih služb, vendar pa so bili pri tem zavedeni.

"Strokovne službe so nam med drugim svetovale pot, da naj ne vlagamo zahteve kot mestni svetniki, pač pa je edina mogoča pot, da zberemo podpise in jih priložimo k zahtevi. Zakaj smo bili pri tem zavedeni, je vprašanje, ki bo moralo dobiti tudi odgovor," je dejal Auer, ki ugotavlja, da je očitno že od samega začetka šlo za namero vodstva občine, da referenduma ne bo.

Zato so se v LPR-ju zdaj odločili za iskanje pravice na upravnem sodišču, hkrati pa nameravajo vložiti še zahtevo za ustavno presojo odloka in z njim povezanega zakona. Postopek je še na začetku, saj bodo v listi najeli zunanje pravne strokovnjake. Ob tem bodo z vložitvijo ustavne pobude skušali doseči tudi, da se do ustavne presoje izvajanje odloka zadrži, je dejal Auer. Sporni odlok se med drugim nanaša na zaračunavanje odvajanja deževnice s streh v kanalizacijo.