Blejski grad letno obišče več kot 300.000 obiskovalcev. Foto: BoBo
Blejski grad letno obišče več kot 300.000 obiskovalcev. Foto: BoBo

To tudi pomeni, da so, sicer pozneje, kot je bilo načrtovano, končali letošnje največje naložbe v grad.

Pod prenovljenim ostrešjem je grad v sklopu letošnjih investicij med drugim dobil novo večnamensko dvorano in dva nova prostora v okroglem stolpu - spominsko sobo, posvečeno Arnoldu Rikliju, druga soba pa bo namenjena predstavitvi vseh gorenjskih muzejev, ki so vidni z Blejskega gradu, od Jesenic prek Vrbe, Begunj, Radovljice do doline Radovne, s čimer želijo obiskovalcem namigniti, kaj vse si v bližini še lahko ogledajo.

Ker je bil za gradnjo teh investicij potreben tudi žerjav, pa so to priložnost izkoristili tudi za sprva sicer nenačrtovano prenovo severne fasade gradu, pravi Nika Leben s kranjskega zavoda za varstvo kulturne dediščine. "Potrdili smo staro tezo, da je ves severovzhodni del gradu romanski. Odkrili smo delčke renesančnih poslikav okrog oken, našli ostanke stranišča 'na štrbunk'. Sicer pa se je pokazalo, da je še zmeraj potrebnih več del," je pojasnila.

Vrednost investicij znaša dobrega pol milijona evrov, denar pa je zavod za kulturo zbral izključno s sredstvi, zbranimi z vstopnino na grad. "Ki jo moramo po pogodbi z državo kot upravljavci seveda prvenstveno vlagati v prenovo gradu in menim, da smo na dobri poti, da v letu ali dveh to pot prenov in renovacij tudi končamo," pojasnjuje direktor zavoda Matjaž Završnik. Grad sicer letno obišče več kot 300.000 obiskovalcev.