Platnene strehe, ki so jih pred leti postavili na mariborski tržnici, so se izkazale za neučinkovite pred dežjem in snegom. Foto: BoBo
Platnene strehe, ki so jih pred leti postavili na mariborski tržnici, so se izkazale za neučinkovite pred dežjem in snegom. Foto: BoBo

Prodajalci na mariborski tržnici že dalj časa tožijo nad razmeramo v dežju in snegu, saj so trenutne platnene strehe, ki so jih namestili pri zadnji obnovi, v padavinah neuporabne. V družbi Snaga so v začetku letošnjega leta imeli zgolj letne ali polletne koncesijske pogodbe, v okviru katerih niso opravljali dolgoročnih vlaganj.

S sklenitvijo dolgoročne koncesijske pogodbe pa je mariborska občina lahko pooblastila tudi Snago, da v njenem imenu začne postopke za gradnjo strehe nad tržnico. V ta namen so pri Snagi že imenovali strokovno komisijo, ki je določila objavo povpraševanja za oddajo ponudb za pripravo projektne dokumentacije.

"Predmet povpraševanja je izdelava projektne dokumentacije za strešenje osrednje mariborske tržnice in vključuje določene omejitve. Po eni strani zavoda za spomeniško varstvo, ki ima svoje pogoje, na drugi strani pa Snage kot upravitelja, ki si želi strehe, ki jo bo enostavno vzdrževati," je pojasnila predstavnica Snage Petra Hercog. Ponudbe sprejemajo do 20. avgusta in takrat naj bi tudi bilo znano, kdo od povabljenih ponudnikov je oddal ponudbo z najnižjo ceno, ki je merilo izbora izvajalca.

Izbrani ponudnik bo imel 75 dni časa, da pripravi ustrezno dokumentacijo. Ko bo to urejeno, bo treba pridobiti gradbeno dovoljenje in nato izvesti nove postopke za začetek gradnje. Če ne bo zapletov, v Snagi računajo, da bodo streho lahko začeli graditi na začetku prihodnjega leta.

"Po najbolj optimističnih načrtih bi streho lahko začeli graditi februarja. To bi bil ugoden termin, saj prodajni plato takrat še ni toliko zaseden, kot na primer aprila ali maja, ko se število doma pridelanih proizvodov poveča in je tudi ponudba na tržnici večja," je pojasnila Hercogova.